Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

EPC attest Antwerpen

Ook in de provincie Antwerpen is een energieprestatiecertificaat (EPC) wettelijk verplicht voor wie zijn woning wil verkopen of verhuren. Je moet zo’n epc attest kunnen voorleggen aan de kandidaat-huurder of -koper. Op deze pagina vind je een overzicht van erkende energiedeskundigen bij wie je zo’n attest kan bekomen. Ook geven we je enkele tips mee om jezelf van een correct en geldig epc attest te verzekeren. Hak je graag snel de knoop door? Via onze online offerteservice kan je een epc attest in Antwerpen en omgeving aanvragen. Zo ontvang je meteen prijzen en advies op maat van jouw type woning.

Ga snel naar: Overzicht epc energiedeskundigen AntwerpenPrijs epc attest

 

Vraag online prijzen aan

 

 

Waarop letten bij de aanvraag van een epc attest in Antwerpen?

Een epc attest verkrijgen kost in Antwerpen niet meer dan in de kleinere gemeenten eromheen. In het stadscentrum zijn er een tiental deskundigen voor epc keuringen, maar de meeste komen uit de randgemeenten: Berchem, Mortsel, Wommelgem, Wilrijk, Beveren, Kruibeke, Aartselaar … Ook in de wijdere omgeving van Antwerpen, zoals Mechelen, Lier, Sint-Niklaas en Turnhout kan je een epc attest aanvragen. Zo kan je een epc aanvragen bij een nabijgelegen keuringsorgaan en vervoerskosten uitsparen.

 

epc attest Antwerpen 1) Kies voor een gekwalificeerd energiedeskundige

Een belangrijke vereiste voor de EPC keuring is wie die uitvoert. Een energiedeskundige type A keurt woningen en een type C openbare gebouwen. Deze heeft daarvoor een officiële opleiding en examen afgelegd.

De epc verslaggever moet geregistreerd staan bij het Vlaamse Energieagentschap (VEA) met een eigen EP-nummer. Op de website van het VEA vind je lijsten waarmee je kan nagaan of jouw deskundige erbij staat. Goed om weten: alle epc energiedeskundigen in Antwerpen en omstreken die aangesloten zijn op de Solvari offerteservice, zijn erkend.

De keurder bezorgt je het epc attest, maar geeft geen uitgebreid advies over hoe je de woning kan verbeteren op vlak van energie. Wil je duurzaam verbouwen of verbouwen voor een betere epc score? Dan kan je een epc audit laten uitvoeren door een energiedeskundige type B. Deze legt uit hoe je je woning energiezuiniger kan maken.

 

epc Antwerpen 2) Voor, tijdens en na de keuring

Met een goede voorbereiding bespaar je tijd en dus kosten voor werkuren. Zorg ervoor dat de energiedeskundige toegang heeft tot alle ruimtes. De buitenzijde van je woning moet rondom toegankelijk zijn. Leg indien mogelijk technische documenten van je huis klaar: aanvragen voor subsidies, info over de verwarmingsinstallatie, facturen van bouw- en isolatiematerialen … Vooral gedetailleerde bouwplannen met de maten op spaart tijd voor de opmeting uit.

De keuring duurt 1 à 4 uur, afhankelijk van de complexiteit van het gebouw. De deskundige meet dan de woning op en inspecteert deze zaken: de verwarmingsinstallatie, warmwaterproductie, isolatie en het ventilatiesysteem.

Na de inspectie verwerkt die de gegevens in een software systeem. Het epc attest krijg je samen met de factuur per post opgestuurd. Je ontvangt dit meestal binnen 1 à 2 weken.

 

epc keuring antwerpen 3) Geldigheidsduur van het epc attest

Een epc attest is 10 jaar geldig. Verkoop of verhuur je de woning binnen die termijn, dan heb je geen nieuw certificaat nodig. Wanneer je beslist om je woning te verhuren of te verkopen, bekijk dan of er op je oude epc attest verbeterpunten voor het energieverbruik van de woning staan.

O.b.v. de verbeteringspunten op het certificaat kan je dan je huis energiezuinig verbouwen of renoveren. Met een betere epc score stijgt de waarde van je woning en scoor je dus ook hoger bij potentiële kopers/huurders. Na de verbouwing of renovatie is het dus interessant om je epc attest te laten aanpassen.

Let op: de notaris is verplicht om ongeldige attesten door te geven aan de VEA. Ga daarom eerst na of je epc nog geldig is. Zo voorkom je een hoorzitting en boetes van 500 tot 5000 euro.

 

Tip: Hernieuw je epc attest bij dezelfde epc deskundige

Is je epc attest niet meer geldig, vraag dan een nieuwe aan bij dezelfde energiedeskundige als de vorige keer. De basisgegevens van je woning zitten dan nog in diens software.  Zo kan de epc verslaggever met weinig inspanningen het nieuwe certificaat opstellen. Aanpassingen kosten doorgaans minder dan een volledig nieuwe keuring.

 

 

Gemiddelde prijs voor een epc keuring in Antwerpen

In Vlaanderen, en dus ook de provincie Antwerpen, zijn er meer energiedeskundigen dan in Brussel of Wallonië. Daarom ligt de prijs in het Vlaams Gewest lager. Hoewel een epc attest verplicht is door de Vlaamse Overheid, is er geen opgelegd tarief. De prijs verschilt dus van deskundige tot deskundige.

De prijs van een epc attest hangt verder af van het type woning. De gemiddelde kostprijs (excl. btw) ligt voor een studio of appartement tussen € 90 en 150, voor een rijhuis tussen 120 en 160 euro en bij een half- of volledig open bebouwing tussen € 140 en 200. Via de offerteservice kan je eenvoudig voorstellen en prijzen vergelijken.

 

Epc energiedeskundigen Antwerpen vergelijken: Offertedienst

epc energiedeskundigen Antwerpen

Via de Solvari offerteservice kan je vrijblijvend advies en offertes aanvragen voor een epc attest in jouw regio.

 

Hoe werkt het?

1. Beschrijf jouw opdracht, stel enkele specifieke eisen en duid aan wat de gewenste uitvoeringsdatum is.

2. Solvari stuurt jouw aanvraag anoniem door naar energiedeskundigen type A in jouw buurt.

3. De eerste 3 epc verslaggevers die interesse tonen in jouw opdracht, nemen contact met je op om een offerte op te maken of advies te geven op maat van jouw wensen en noden.

4. Je bent vrij om te beslissen of je akkoord gaat met één van de voorstellen en je de epc keuring laat uitvoeren.

 

Start hier: