Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Keuring stookolietank

Verwarm je je woning met stookolie (mazout)? Dan ben je wettelijk verplicht om je stookolietank te laten keuren. Zo wil de Vlaamse overheid de kans op grondwater- en bodemverontreiniging tot een minimum beperken. Wanneer moet die keuring van de mazouttank precies gebeuren? Wie moet je stookolietank keuren? En hoeveel kost dat ongeveer? Je leest er meer over in dit artikel.

Ga snel naar:
Wanneer is een keuring verplicht?
Prijs keuring stookolietank
Resultaat keuring: conformiteitsattest stookolietank
Onderhoud stookolieketel
Offertes aanvragen

 

 

Wie moet de  stookolietank keuren?

Enkel erkende technici stookolietanks of erkende milieudeskundigen in de discipline houders voor gassen of gevaarlijke stoffen mogen je stookolietank keuren. Zij controleren je tank op de aanwezigheid van water en slib, gaan na of het lekdetectiesysteem en de overvulbeveiliging goed werken, …

UPDATE: sinds 1 januari 2022 zijn nieuwe mazoutketels alleen nog toegestaan voor bestaande woningen zonder mogelijke gasaansluiting. Op zoek naar een keurder actief in jouw buurt? Ontvang gratis offertes op maat via onze offertepagina.

 

 

Wanneer is een keuring verplicht?

Zowel als eigenaar of huurder van een woning ben je verantwoordelijk voor het laten uitvoeren van de keuring van de stookolietank. Maar in welke gevallen is zo’n keuring nu wettelijk verplicht? Er zijn 2 mogelijkheden:

 

1) Controle stookolietank vóór de ingebruikname

Voor je de stookolietank begint te gebruiken, is een keuring altijd verplicht. Dat geldt zowel voor ondergrondse als bovengrondse stookolietanks. Is het daarna nog nodig om je mazouttank te keuren? Dat hangt af van het volume, de plaatsing (bovengronds of ondergronds) en de ligging (binnen of buiten de waterwingebieden en beschermingszones):

 

2) Controle stookolietank na de ingebruikname

Ongeveer 95% van de stookolietanks bij particulieren heeft een volume van minder dan 5.000 kg stookolie (6.000 liter). Is een keuring van zo’n tank na de ingebruikname nog nodig of niet? Dat hangt af van de plaatsing:

  • bovengrondse plaatsing: een periodieke keuring is NIET verplicht. Er is slechts 1 uitzondering. Staat er op je laatste onderhoudsattest dat de tank vóór 1 maart 2009 gecontroleerd moet worden? Dan moet een deskundige nog een laatste keer je stookolietank keuren.
  • ondergrondse plaatsing: een periodieke keuring is WEL verplicht, en dat om de 5 jaar.

Belangrijk: een ‘ondergrondse’ tank is een tank die is ingegraven in de grond. Een stookolietank in de kelder is dus ook een bovengrondse tank.

 

Wat met tanks met een volume van meer dan 5.000 kg?

Voor stookolietanks met een volume groter dan 5.000 kg stookolie (6.000 liter) geldt een aparte regeling:

  • bovengrondse plaatsing: de stookolietank moet om de 3 jaar een beperkt onderzoek ondergaan en om de 20 jaar een grondig algemeen onderzoek (bij een volume van meer dan 20.000 liter).
  • ondergrondse plaatsing: de stookolietank moet om de 2 jaar een beperkt onderzoek ondergaan en om de 15 jaar een grondig algemeen onderzoek (ongeacht het volume).

TIP: ben je niet zeker wanneer je je stookolietank moet laten keuren? Een erkende keurder geeft je graag advies op maat. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes via onze offerteservice.

 

 

Prijs keuring stookolietank

De kostprijs voor het keuren van een stookolietank hangt in de eerste plaats af van de plaatsing. Je mag rekenen op de volgende gemiddelde prijzen:

  • Keuring bovengrondse stookolietank: 95 à 110 euro (incl. btw)
  • Keuring ondergrondse stookolietank: 120 à 160 euro (incl. btw)

Belangrijk: de prijs  voor het keuren van een stookolietank verschilt ook van keurder tot keurder. Wil je gericht en eenvoudig prijzen kunnen vergelijken voor een mazouttank keuring? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 erkende keurders actief in jouw buurt via onze offertepagina.

 

keuring stookolietank

 

Resultaat keuring: conformiteitsattest stookolietank

Na elke controle van je stookolietank krijg je van de erkende keurder een conformiteitsattest. Daaruit blijkt of je tank al dan niet voldoet aan de wettelijke normen. Je tank zelf krijgt een dop of merkplaat met een bepaalde kleur. Er zijn 3 mogelijkheden:

 

  1. Groene dop = in orde

    Een groene dop of merkplaat betekent dat je stookolietank voldoet aan de wettelijke normen. Je mag hem dus probleemloos verder gebruiken.

  2. Oranje dop = niet in orde (maar GEEN kans op verontreiniging)

    Een oranje dop of merkplaat betekent dat je stookolietank niet voldoet aan de wettelijke normen. Er is echter geen kans op verontreiniging van het grondwater of de bodem. Je mag de tank nog (bij)vullen tijdens een overgangsperiode van maximaal 6 maanden. Voor het einde van die periode moet je de tank in orde laten brengen en opnieuw laten keuren.

  3. Rode dop = niet in orde (en WEL kans op verontreiniging)

    Een rode dop of merkplaat betekent dat je stookolietank niet voldoet aan de wettelijke normen. Bovendien is er een kans op verontreiniging van het grondwater of de bodem. Je mag de tank niet (bij)vullen. Je moet de tank herstellen en opnieuw laten keuren. Binnen de 14 dagen na het aanbrengen van de rode dop moet je dit ook melden bij de afdeling Operationeel Waterbeheer van de Vlaamse Milieumaatschappij.

 

 

Onderhoud stookolieketel

Naast de stookolietank en de verwarmingselementen (radiatoren, vloerverwarming, …) bestaat je installatie ook nog uit een stookolieketel. Heeft die een vermogen van 20 kiloWatt (kW) of meer? Dan ben je wettelijk verplicht om je stookolieketel jaarlijks te laten onderhouden door een erkende ‘technicus vloeibare brandstof’. Zo ben je zeker dan je ketel…

  • maximale energieprestaties levert.
  • een langere levensduur heeft.
  • zorgt voor een optimale veiligheid.
  • minder kans heeft op storingen en defecten.
  • voldoet aan de wetgeving.

 

Hoeveel kost een onderhoud?

Reken voor een mazoutketel onderhoud op een prijs van gemiddeld € 100 à 200 (excl. btw). In deze kosten zit de volledige controle van je ketel,  het correcte afstellen ervan en het opstellen van de 2 vereiste attesten. Ontvang gratis offertes via onze offerteservice.

 

Vrijblijvend offertes ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen