Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Renovatieverplichting en EPC: hoe zit dat?

Sinds 2023 geldt er een renovatieverplichting in Vlaanderen. Wat betekent deze maatregel en wanneer moet je deze verplichting naleven en wanneer niet? En wanneer heb je een EPC nodig om tegemoet te komen aan deze renovatieverplichting? Dat ontdek je allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Wanneer heb ik een EPC nodig door de renovatieverplichting?
Hoeveel kost een EPC gemiddeld?
Welk EPC label heb ik de komende jaren nodig?
Wat gebeurt er als ik niet op tijd renoveer?
Veelgestelde vragen over de renovatieplicht en het EPC

Kom in contact met een EPC energiedeskundige!

 

 

Wat is de EPC renovatieverplichting voor residentiële gebouwen?

Onder residentiële gebouwen vallen vooral appartementen en huizen. De renovatieverplichting geldt voor de aankoop van zo’n woning sinds 1 januari 2023. Voor nu gaat het enkel over woningen met een EPC-label E of F. Koop je zo’n energieverslindende woning? Dan moet je binnen de 5 jaar na aankoop (of een andere overdracht) je woning renoveren naar minstens een EPC-label D.

Laat je EPC opmaken door een erkende expert! Is je renovatie voltooid en heeft je woning een nieuw EPC nodig? Vind een energiedeskundige in jouw buurt!

renovatieverplichting EPC

 

Wanneer heb ik een EPC nodig door de renovatieverplichting?

In het kort heeft de renovatieverplichting een invloed op de aankoop of verkoop van een huis/appartement sinds 1 januari 2023. Je hebt daardoor een nieuw EPC nodig in deze 2 situaties:

 1. Verkoop je een woning? Dan ben je verplicht om een recent EPC te hebben voor je deze verkoopt (na 2019). De nieuwe eigenaars moeten weten of ze verplicht zijn om hun nieuwe woning te renoveren.
 2. Heb je een nieuwe woning? Of je de woning aankoopt of door een andere overdracht verkregen hebt, maakt niet uit. Als de nieuwe woning een EPC label E of F heeft, zal je binnen de 5 jaar moeten renoveren tot minimaal een EPC label D. Er zijn enkele uitzonderingen, maar voor de meeste mensen blijft de verplichting gelden. Om te bewijzen dat je je woning energiezuiniger gemaakt hebt, moet je dus een nieuw EPC laten opmaken na je renovatie.

 

Hoeveel kost een EPC?

Wat je betaalt voor een EPC hangt grotendeels af van de oppervlakte van je woning. Maar ook de energiedeskundige zelf en je regio zullen bepalen hoeveel het uiteindelijke prijskaartje bedraagt. In onderstaande tabel geven we de richtprijzen mee:

Type woningOppervlaktePrijs (excl. btw)
Studio/studentenkamer< 50 m²€ 90 à 120
Appartement50 à 125 m²€ 100 à 150
Rijhuis50 à 125 m²€ 140 à 160
Halfopen bebouwing125 à 250 m²€ 140 à 180
Vrijstaande woning125 à 250 m²€ 150 à 200
Grote vrijstaande woning> 250 m²€ 200 +

Wil je weten hoeveel een EPC laten opmaken zou kosten in jouw situatie? Net omdat deze prijzen per woning kunnen variëren is het altijd slim om offertes te vergelijken. Via onze service kan je vrijblijvend offertes bij 2 à 3 energiedeskundigen aanvragen. Kom in contact met meerdere experts in je buurt!

 

Welk EPC label heb ik de komende jaren nodig?

De Vlaamse overheid volgt een langetermijnpad. Voor de renovatieverplichting is EPC label A het einddoel voor ieder residentieel gebouw tegen 2050. Het langetermijnpad omvat verstrengingen in 2028, 2035, 2040 en 2045. De overheid zal ook onderscheid maken tussen appartementen en huizen.

 

De tabel hieronder lijst de vereiste EPC labels op voor appartementen.*

Aankoop appartement vanafMinimum label te bereiken na 5 jaar
01/01/2028EPC label C
01/01/2035EPC label C
01/01/2040EPC label B
01/01/2045EPC label A

 

In onderstaande tabel vind je de vereiste EPC labels voor huizen in de komende jaren.*

Aankoop huis vanafMinimum label te bereiken na 5 jaar
01/01/2028EPC label C
01/01/2035EPC label B
01/01/2040EPC label A
01/01/2045EPC label A

 

* Houd in het achterhoofd dat deze EPC’s tellen voor nieuwe woningen die vanaf de getoonde data gekocht worden.

 

Een nieuwe verplichting rondom EPC: energienorm

Sinds 12 mei 2023 heeft de overheid ook een nieuwe energienorm goedgekeurd voor de minimale woningkwaliteitsnormen. Deze maatregel heeft vooral een impact op huurwoningen:

De volgende mijlpalen gelden voor open en halfopen bebouwingen.

 • Tegen 2030: EPC label E
 • Tegen 2035: EPC label D
 • Tegen 2040: EPC label C

 

De volgende mijlpalen gelden voor rijwoningen en appartementen.

 • Tegen 2030: EPC label D
 • Tegen 2035: EPC label C

BELANGRIJK: is je huurwoning niet in orde tegen 2030 en die latere data? Dan zal een woningcontroleur je woning ongeschikt verklaren. Dat betekent ook dat je huurders de woning onmiddellijk moeten verlaten. Kortom, je zorgt er dus het best voor dat je de nodige renovaties uitvoert en die staaft met een nieuw EPC.

 

epc renovatieplicht

 

Wat gebeurt er als ik niet op tijd renoveer?

Je riskeert een sanctie. Het houdt in dat je boetes vanaf 500 euro tot wel 5.000 euro kan krijgen. Daarna geeft de overheid ook nog een nieuwe datum tegen wanneer je het label moet halen. Slaag je hier niet in? Dan krijg je een opnieuw een administratieve geldboete.

Begin daarom op tijd aan je renovatie. Soms duurt een renovatie langer dan je denkt. Hierna moet je ook op tijd een EPC laten opmaken.

Op zoek naar een EPC specialist (type A) om een certificaat te laten opmaken? Je kan in contact komen met meerdere erkende experts via ons offerteformulier!

 

Veelgestelde vragen over het EPC en de renovatieplicht


 • Waar moet ik mijn nieuw EPC indienen?

  Het EPC van je woning indienen hoef je niet zelf te doen. Wanneer de energiedeskundige (type A) je EPC opmaakt zal dit automatisch in de databank komen van het VEKA (Vlaams Energie- en Klimaatagentschap).

  Vertrouw op je energiedeskundige! Ze helpen je niet alleen met je EPC, maar ook met alle technische details. Je expert biedt advies en geeft antwoorden op al je vragen. Vind een energiedeskundige in jouw buurt via ons offerteformulier.


 • Wat is het verschil tussen de renovatieverplichting rondom EPC en de energienorm?

  De renovatieverplichting is een regelgeving die sinds 1 januari 2023 geldt. Hier krijg je na aankoop of overdracht 5 jaar de tijd om je woning met EPC E of F te renoveren tot minstens een EPC D.

  De overheid heeft de energienorm op 12 mei 2023 ingevoerd. Voor nu betekent dit dat tegen 2030 elk rijhuis en appartement minstens een EPC D moet hebben. Elke open of halfopen bebouwing moet tegen 2030 een EPC E bezitten.


 • Wat gebeurt er als ik mijn woning binnen de 5 jaar weer verkoop?

  De nieuwe eigenaar moet binnen de resterende termijn voldoen aan de eisen waaraan de vorige eigenaar of houder van de zakelijke rechten moest voldoen.

  Opgelet: over het algemeen valt een erfenis niet onder de renovatieverplichting, maar als de woning na 1 januari 2022 aangekocht is, blijft de EPC renovatieplicht gelden.


 • Geeft de overheid financiële steun voor deze renovatieverplichting?

  Je bent verplicht heel wat geld uit te geven aan deze renovatie, maar krijg je ook hulp om dit te realiseren? Het antwoord is ja. In onderstaande lijst sommen we de voornaamste financiële voordelen op die de Vlaamse overheid biedt:

   • Mijn VerbouwPremie
   • EPC-labelpremie
   • Sloop- en heropbouwpremie
   • Verlaagd btw-tarief van 6% bij renovatie en sloop- en heropbouw van woningen (bij woning ouder dan 10 jaar)
   • Goedkope leningen voor het bouwen of kopen van een woning.

  LET OP: voor sommige financiële hulpmiddelen heb je een EPC nodig van je huis vóór de renovaties en eentje na je renovaties voltooid zijn.


 • Wie moet ik aanspreken om een EPC te krijgen?

  Het gaat hier om een energiedeskundige type A. Deze experts hebben een opleiding gevolgd die erkend is door het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). Ze staan ook geregistreerd in de energieprestatiedatabank van de overheid.

  Ben je op zoek naar een erkend type A expert in je buurt? Kom gratis en vrijblijvend in contact met een specialist via ons offerteformulier.


 • In welke situaties ben ik vrijgesteld van de EPC renovatieplicht?

  Je bent vrijgesteld van de renovatieverplichting bij:

   • Notariële akten met declaratieve werking
   • Notariële overdracht in volle eigendom bij echtscheiding, beëindiging van samenwoning of uit onverdeeldheid treden
   • Verlenging van opstalrecht of erfpacht
   • Erfenis
   • Fusie of opslorping
   • (Partiële) splitsing
   • ‘Share Deal’ (overdracht of verkoop van aandelen)
   • Tijdelijke constructies die minder dan 2 jaar in gebruik genomen worden

 

 

Vrijblijvend offertes ontvangen?

Wil je een EPC keuring, EPB keuring, energieaudit, ... laten uitvoeren? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 energiedeskundigen / keurders actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende energiedeskundigen & keurders