Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

EPC score lezen en berekenen

De EPC score op het energieprestatiecertificaat is zowel voor kopers als verkopers een belangrijk getal. Een goede score duidt op een laag energieverbruik en dat is gunstig voor de verkoopwaarde van de woning. Maar wat is nu eigenlijk een goede EPC score en hoe wordt deze berekend? Lees het in dit artikel.

Ga snel naar:
Wat is een goede EPC score
Hoe EPC score berekenen?
Wat met een slechte EPC score?
Wat als de EPC score niet klopt?
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk offertes van EPC keurders

 

 

Wat is de EPC score?

De energiescore die op het energieprestatiecertificaat staat vermeld is een kengetal dat aangeeft hoeveel het primaire energieverbruik bedraagt per vierkante meter vloeroppervlak (kW/m²). Hoe lager de EPC score, hoe minder energie er benodigd is om de woning te verwarmen. Een lagere EPC score betekent dus een betere energieprestatie.

De EPC score berekenen voor jouw woning? Dan moet je altijd een erkende EPC-keurder inschakelen. Deze beschikt over de juiste tools om de EPC score van jouw woning te bepalen en geeft je advies op jouw maat. Vergelijk erkende EPC-keurders in jouw buurt.

EPC scores

 

Wat is een goede EPC score?

Veel mensen die een huis willen gaan kopen of verkopen vragen zich terecht af of de EPC score, die op het energieprestatiecertificaat staat vermeld, nu eigenlijk een goede of een slechte score is. Oftewel: is de score vergelijkbaar met andere soortgelijke woningen? Om hierop antwoord te kunnen geven moeten we eerst weten om wat voor type woning en bebouwing het gaat.

Een vrijstaande woning heeft namelijk een groter verliesoppervlak (via de gevels) dan een appartement dat is ingebouwd tussen meerdere gebouwen. Ook de leeftijd van de woning speelt een rol. Het bouwjaar is met name belangrijk om globaal de kwaliteit van de isolatie te kunnen bepalen. In onderstaande tabellen kun je zien wat de gemiddelde EPC scores per type woning en type bebouwing zijn.

 

Gemiddelde EPC score eengezinswoning en appartement

In onderstaande tabel vind je een overzicht van de gemiddelde EPC-scores voor eengezinswoningen en appartementen met verschillende bouwjaren. Het gaat in dit geval om scores van niet-recent gerenoveerde woningen:

BouwjaarEengezinswoningAppartement
1960 – 1970564372
1971 – 1985443286
1986 – 1995345252
1996 – 2005244199
2006 – heden190160

Benieuwd naar de EPC score van jouw woning? Laat de energiescore van jouw woning of gebouw berekenen door een energiedeskundige in jouw buurt en geniet van professioneel advies op maat om je score te verbeteren. Vergelijk vrijblijvend offertes van meerdere EPC-keurders.

 

Hoe EPC score berekenen?

De energiescore wordt berekend aan de hand van data die door de energiedeskundige tijdens de inspectie of EPC-keuring is verzameld. De energiedeskundige let bij de inspectie onder andere op het type woning, de oppervlakte van de woning, het bouwjaar, de bouwmaterialen, de soort isolatie, het verwarmingssysteem en het warmwatersysteem. Al deze gegevens worden na de inspectie in een speciaal softwarepakket ingevoerd dat beheerd wordt door het Vlaams Energieagentschap. De score wordt met behulp van complexe berekeningen door de software vastgesteld.

Wil je de EPC score van jouw woning laten berekenen? Via onze offerteservice kom je in contact met verschillende erkende energiedeskundigen in jouw buurt die de energiescore met professionele tools kunnen berekenen. Laat de EPC score berekenen door een erkende keurder!

 

Wat met een slechte EPC score?

Het is altijd aan te raden om je energiefacturen goed te bewaren, zeker wanneer je een woning met een wat minder goede EPC score wilt gaan verkopen. Een slechte EPC score wil immers niet altijd zeggen dat het energieverbruik ook daadwerkelijk zeer hoog is.

Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat de energiedeskundige de dikte van de dak- of spouwmuurisolatie verkeerd heeft ingeschat (door het ontbreken van correcte informatie). Dit zal de score negatief beïnvloeden. Door je energiefacturen te bewaren kun je aantonen wat het werkelijke energieverbruik is, in tegenstelling tot het geschatte energieverbruik zoals dat op het EPC attest wordt vermeld.

 

Wat als de EPC score niet klopt?

Vermoed je dat een EPC niet klopt? Neem dan contact op met het Vlaams Energieagentschap. Zij zullen bij gerede twijfel de zaak onderzoeken en indien blijkt dat de score niet klopt kan de energiedeskundige hiervoor een boete worden opgelegd. Je krijgt als huizenbezitter of koper echter geen compensatie voor een foutieve EPC score (voor misgelopen inkomsten bijvoorbeeld) maar niets belet je om de zaak aanhangig maken bij de rechtbank en een schadevergoeding te eisen.

TIP: via onze offerteservice brengen we je enkel in contact met erkende keurders en kan je zelf de meest geschikte keurder kiezen. Vergelijk offertes van meerdere energiedeskundigen.

 

Veelgestelde vragen EPC score

Bekijk zeker nog eens het antwoord op enkele veelgestelde vragen over EPC scores hieronder:



  • Hoe kan je de EPC score van je woning verbeteren?

    Heeft je woning een eerder slechte energiescore? Dan zijn er een aantal renovaties die je kan doen om die score te verbeteren. We zetten de 3 meest genomen maatregelen op een rij:

    • (Na)isoleren: isoleren is een van de beste manieren om je energieverbruik te laten dalen. Je kan bv. je ramen en deuren vervangen door isolerende profielen en hoogrendementsglas, je spouwmuur (na-)isoleren, je dak (opnieuw) isoleren of je vloer isoleren. Op die manier hou je heel wat meer warmte binnenshuis en moet je verwarming dus minder hard werken.
    • Verwarmingsketel vervangen: ook een duurzame en energiezuinige verwarmingsketel maakt een groot verschil in je energieverbruik. Je oude verwarmingsketel kan je zo best vervangen door bv. een (hybride) warmtepomp of minstens een gascondensatieketel. Hoewel een warmtepomp de duurzaamste keuze is, kan je ook met een gascondensatieketel je EPC-score met 20% verbeteren. Daarnaast is ook lagetemperatuurverwarming een slimme keuze.
    • Zonnepanelen plaatsen: tot slot zijn ook zonnepanelen een van de meest voorkomende manieren om te besparen op je energiefactuur. Met zonnepanelen kan je je eigen groene stroom opwekken via zonne-energie. Zeker in combinatie met een warmtepomp zijn zonnepanelen een interessante investering.


  • Wat zijn de voordelen van een goede EPC score?

    Waarom is het nu belangrijk om een goede EPC score te hebben voor je woning of gebouw? We sommen hieronder enkele voordelen op van een goede energiescore:

    • Hogere verkoopwaarde: een betere EPC-score resulteert in een hogere waarde van je woning. Dat betekent ook dat je een hogere prijs voor je woning kan vragen aan eventuele toekomstige kopers.
    • Lagere energiekosten: een goede score betekent dat je woning energiezuiniger is. Daardoor kan je dus ook heel wat extra kosten op je energiefactuur besparen en je investeringen terugverdienen.
    • Hoger wooncomfort: een energiezuinigere woning leidt ook automatisch tot een hoger wooncomfort. Zo blijft de binnentemperatuur constanter, heb je geen last meer van tocht…

Voorbeeld EPC attest

 

Vrijblijvend offertes ontvangen?

Wil je een EPC keuring, EPB keuring, energieaudit, ... laten uitvoeren? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 energiedeskundigen / keurders actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende energiedeskundigen & keurders