Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

EPC score lezen en berekenen

De EPC score op het energieprestatiecertificaat is zowel voor kopers als verkopers een belangrijk getal. Een goede score duidt op een laag energieverbruik en dat is gunstig voor de verkoopwaarde van de woning. Maar wat is nu eigenlijk een goede EPC score en hoe wordt deze berekend?

 

Wat is een EPC score?

De energiescore die op het energieprestatiecertificaat staat vermeld is een kengetal dat aangeeft hoeveel het primaire energieverbruik bedraagt per vierkante meter vloeroppervlak (kW/m²). Hoe lager de EPC score, hoe minder energie er benodigd is om de woning te verwarmen. Een lagere EPC score betekent dus een betere energieprestatie.
Vraag hier een offerte aan om een EPC-attest op te maken.

 

Betekenis EPC waarde

Wat is een goede EPC score?

Veel mensen die een huis willen gaan kopen of verkopen vragen zich terecht af of de EPC score, die op het energieprestatiecertificaat staat vermeld, nu eigenlijk een goede of een slechte score is. Oftewel: is de score vergelijkbaar met andere soortgelijke woningen? Om hierop antwoord te kunnen geven moeten we eerst weten om wat voor type woning en bebouwing het gaat. Een vrijstaande woning heeft immers een groter verliesoppervlak (via de gevels) dan een appartement dat is ingebouwd tussen meerdere gebouwen. Ook de leeftijd van de woning speelt een rol. Het bouwjaar is met name belangrijk om globaal de kwaliteit van de isolatie te kunnen bepalen. In onderstaande tabellen kun je zien wat de gemiddelde EPC scores per type woning en type bebouwing zijn.

 

 

Gemiddelde EPC score eengezinswoning en appartement

BouwjaarEengezinswoningAppartement
1960 – 1970564372
1971 – 1985443286
1986 – 1995345252
1996 – 2005244199
2006 – heden190160

 

Hoe EPC score berekenen?

EPC score berekenen

De energiescore wordt berekend aan de hand van data die door de energiedeskundige tijdens de inspectie is verzameld. De energiedeskundige let bij de inspectie onder andere op: het type woning, oppervlakte van de woning, bouwjaar, bouwmaterialen, soort isolatie, verwarmingssysteem en het warmwatersysteem. Al deze gegevens worden na de inspectie in een speciaal softwarepakket ingevoerd dat beheerd wordt door het Vlaams Energieagentschap. De score wordt met behulp van complexe berekeningen door de software vastgesteld. Meer informatie over de EPC berekening kun je hier vinden (link EPC berekening).

 

Slechte EPC score?

Het is altijd aan te raden om je energiefacturen goed te bewaren, zeker wanneer je een woning met een wat minder goede EPC score wilt gaan verkopen. Een slechte EPC score wil immers niet altijd zeggen dat het energieverbruik ook daadwerkelijk zeer hoog is. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat de energiedeskundige de dikte van de dakisolatie of spouwmuurisolatie verkeerd heeft ingeschat (door het ontbreken van correcte informatie). Dit zal de score negatief beïnvloeden. Door je energiefacturen te bewaren kun je aantonen wat het werkelijke energieverbruik is, in tegenstelling tot het geschatte energieverbruik zoals dat op het EPC attest wordt vermeld.

 

EPC score klopt niet?

Vermoed je dat een EPC niet klopt? Neem dan contact op met het Vlaams Energieagentschap. Zij zullen bij gerede twijfel de zaak onderzoeken en indien blijkt dat de score niet klopt kan de energiedeskundige hiervoor een boete worden opgelegd. Je krijgt als huizenbezitter of koper echter geen compensatie voor een foutieve EPC score (voor misgelopen inkomsten bijvoorbeeld) maar niets belet je om de zaak aanhangig maken bij de rechtbank en een schadevergoeding te eisen.

Voorbeeld EPC attest

 

Vrijblijvend offertes ontvangen?

Wil je een EPC keuring, EPB keuring, energieaudit, ... laten uitvoeren? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 energiedeskundigen / keurders actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende energiedeskundigen & keurders