Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

EPC appartement

Update artikel: 06 May 2024 – Wil je je appartement verkopen of verhuren? Dan ben je wettelijk verplicht om een EPC attest aan te vragen. Zo krijgen potentiële kopers of huurders inzicht in de energiezuinigheid van je appartement. Hoe vraag je zo’n EPC voor een appartement aan? Hoeveel kost het ongeveer? En hoe zit het met het EPC voor de gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw? Je ontdekt het in dit artikel.

Ga snel naar:
Hoe EPC appartement aanvragen?
Prijs EPC appartement
Factoren die de EPC waarde beïnvloeden
EPC gemeenschappelijke delen
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Wat is een goede EPC waarde voor een appartement?

De EPC waarde op het EPC attest geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Naast een energielabel van A+ (erg energiezuinig) tot F (niet energiezuinig) omvat die EPC waarde ook een energiescore. Hoe lager dat getal, hoe energiezuiniger het appartement. Afhankelijk van het bouwjaar halen appartementen gemiddeld de volgende EPC waarden:

 • EPC appartement gebouwd tussen 1971 en 1985: 286
 • EPC appartement gebouwd tussen 1986 en 1995: 252
 • EPC appartement gebouwd tussen 1995 en 2005: 199
 • EPC appartement gebouwd tussen 2006 en nu: 160

BELANGRIJK: de EPC waarde van een appartement ligt lager dan dat van een (half)open bebouwing of een rijhuis. Een appartement heeft namelijk minder gevels waarlangs energie verloren kan gaan. Haalt je appartement een energiescore lager dan 100? Dan mag je spreken van een zeer goede EPC waarde.

epc appartement

 

Hoe EPC appartement aanvragen?

Enkel een energiedeskundige type A mag een EPC keuring uitvoeren. Heb je een EPC attest nodig voor je appartement? Volg dan de volgende stappen voor een vlotte aanvraag, uitvoering en aflevering van het EPC van je appartement:

 1. Vraag offertes aan bij 2 à 3 energiedeskundigen type A actief in je buurt. Dat kan volledig gratis en vrijblijvend via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.
 2. Vergelijk deze voorstellen op vlak van prijs, verplaatsingskosten, werkwijzen, uitvoertermijnen, … en maak de meest geschikte keuze.
 3. Maak een afspraak met de EPC verslaggever van je keuze. Leg zeker ook alle bewijsstukken klaar rond het energieverbruik van je appartement (bv. premie-aanvragen, facturen, …).
 4. Tijdens de EPC keuring verwerkt de EPC deskundige alle data rond isolatie, bouwmaterialen, verlichting, … in het officiële softwareprogramma. Zo berekent hij de EPC waarde van je appartement. De factoren die een rol spelen bij het berekenen van het EPC vind je verderop in dit artikel.
 5. Na de keuring van je appartement maakt de energiedeskundige je EPC attest op. Enkele dagen later ontvang je dit document samen met de factuur via de post.

 

Een EPC voor appartementen is wettelijk verplicht!

Gaat het om een appartement met een woonruimte, toilet, bad of douche, …? Dan is een EPC wettelijk verplicht als je het appartement wil verkopen of verhuren. Bij verkoop mag je enkel nog gebruik maken van een EPC opgemaakt sinds 2019. Bij verhuur mag je het bestaande EPC (max. 10 jaar oud) blijven gebruiken. Het attest is 10 jaar geldig.

Daarnaast is ook een EPC-certificaat van de gemeenschappelijke delen verplicht. Vraag je geen EPC aan? Dan riskeer je een boete tussen € 500 en 5.000.

TIP: wil je een EPC aanvragen voor je appartement of de gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw? Ontvang en vergelijk gratis voorstellen en prijzen van EPC verslaggevers actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Prijs EPC appartement

Een EPC voor een appartement is doorgaans iets goedkoper dan voor een (half)open bebouwing. Hoe kleiner de woning, hoe minder tijd de EPC keuring namelijk in beslag neemt. Gemiddeld mag je voor het verkrijgen van een EPC voor een appartement rekenen op een prijs van 100 à 140 euro, excl. btw.

De kostprijzen voor het opmaken van een certificaat voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw liggen hoger. Reken ongeveer € 600 + € 10 per extra appartement (excl. btw) voor een appartementsgebouw van meer dan 16 eenheden.

LET OP: de Vlaamse overheid legt geen vaste tarieven op voor een EPC attest. De prijs voor je EPC kan dus verschillen van energiedeskundige tot energiedeskundige. Wil je gericht tarieven, verplaatsingskosten, werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij 2 à 3 EPC verslaggevers actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

epc waarde appartement

Welke factoren beïnvloeden de EPC waarde van een appartement?

Een energiedeskundige type A houdt bij de berekening van de EPC waarde van je appartement onder meer rekening met de volgende factoren:

 1. Beschermd volume van het appartement

  Het beschermd volume omvat de delen van je appartement die je wil beschermen tegen warmteverlies. Bij een appartement zal dit volume kleiner zijn dan bij een (half)open woning. Appartementen hebben namelijk minder gevels waarlangs warmteverlies mogelijk is.

 2. Eigenschappen gebouwschil

  Met welke materialen is de gevel van het appartement afgewerkt? Gaat het om standaard dubbel glas in de ramen of om hoogrendementsglas? Zijn de spouwmuren geïsoleerd of niet? De EPC verslaggever gaat de eigenschappen van de gebouwschil van het appartementsgebouw grondig na.

 3. Ruimteverwarming en sanitair warm water

  Hoe je je appartement verwarmt, heeft ook een impact op de EPC waarde op je EPC attest. Een energiedeskundige type A controleert daarom de verwarmingsketel (mazout, gas, elektrisch, …), het soort warmtetoestellen (radiatoren, vloerverwarming, …), enz. Daarnaast gaat hij ook na hoe je je sanitair water opwarmt (soort boiler, energielabel van het voorraadvat, …).

 4. Ventilatie

  Heeft het appartementsgebouw een centraal ventilatiesysteem voor alle wooneenheden? Of gaat het om decentrale ventilatie (1 systeem per ruimte in elk appartement)? En verloopt die aan- en afvoer van lucht natuurlijk of (deels) mechanisch? Ook de ventilatie van je appartement beïnvloedt de energiezuinigheid ervan.

 5. Verlichting

  Een EPC deskundige brengt alle lichtpunten in je appartement in kaart. Hij controleert ook het totale geïnstalleerde vermogen voor alle lichtbronnen (in Watt). De verlichting bepaalt namelijk ook het energieverbruik in je appartement.

 6. Zonne-energie

  Liggen er zonnepanelen op het dak van het appartementsgebouw? Is er een zonneboiler om het sanitair water (en eventueel het water voor de centrale verwarming) te verwarmen? Het gebruik van zonne-energie heeft een positieve invloed op de energiescore van je appartement.

BELANGRIJK: sinds 1 januari 2023 geldt de renovatieverplichting voor appartementen. Dat betekent dat appartementen met een label E of F verplicht gerenoveerd moeten worden naar min. label D binnen 5 jaar na de aankoop.

Dit moet je nadien kunnen aantonen met een nieuw EPC attest. Voor dat EPC-attest haalt de EPC verslaggever sommige gegevens uit het verplichte EPC voor de gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw. Andere data verkrijgt hij tijdens de EPC keuring van je appartement zelf. Kom in contact met energiedeskundigen in je buurt via de offertepagina.

 

EPC gemeenschappelijke delen appartementsgebouw

Een EPC voor de gemeenschappelijke delen van het gebouw is altijd verplicht (los van verkoop of verhuur). Elk appartementsgebouw (met minstens 2 residentiële eenheden) heeft zulke gemeenschappelijke delen. Die omvatten onder meer:

 • de gebouwschil (het dak, de buitenmuren, de vloer van de benedenverdieping)
 • ramen, deuren, verlichting, .. van gemeenschappelijke (circulatie)ruimtes
 • collectieve installaties voor verwarming en sanitair warm water
 • installaties op zonne-energie

 

EPC gemeenschappelijke delen als basis voor de wooneenheden

Bij een appartementsgebouw is er dus sprake van 2 soorten EPC’s: een EPC voor de gemeenschappelijke delen van het gebouw en een EPC per appartement. Beide certificaten vullen elkaar op een waardevolle manier aan. Ze bevatten namelijk cruciale informatie over de energie-efficiëntie van het gebouw. Wil je als syndicus de eigenaars sensibiliseren om het gebouw energiezuiniger te maken? Dan zijn deze certificaten een handig uitgangspunt.

TIP: heb je nog vragen over het EPC rond de gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw? Of zoek je een energiedeskundige voor het opmaken van een EPC attest voor jouw appartement? Je kan gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat aanvragen via het onderstaande offerteformulier:

 

Vrijblijvend offertes ontvangen?

Wil je een EPC keuring, EPB keuring, energieaudit, ... laten uitvoeren? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 energiedeskundigen / keurders actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende energiedeskundigen & keurders