Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

EPC-waarde verbeteren via dakisolatie

Op zoek naar een manier om de EPC-waarde van je huis te verbeteren? Overweeg dan (betere) dakisolatie. Bovendien stelt de Vlaamse dakisolatienorm dat alle (huur)woningen voorzien moeten zijn van dakisolatie. Met dakisolatie kan je al snel heel veel energie uitsparen. Lees hier meer over de voordelen en mogelijkheden van je dak isoleren.

 

dakisolatie epc waarde Waarom het dak isoleren?

Dakisolatie is een slimme investering. Aangezien warmte in huis stijgt, zal deze via het dak verloren gaan indien dit niet of slecht geïsoleerd is. Dit warmteverlies kan tot wel 25% oplopen! Het dak isoleren is dan ook één van de eenvoudigste manieren om energie uit te sparen en de score van je EPC-attest een boost te geven.

Bovendien is dakisolatie vrij goedkoop. Studies hebben aangetoond dat de EPC-score dankzij dakisolatie maar liefst 25 tot 50% kan dalen. Hoe lager de score, hoe gunstiger. Het verschil in daling hangt onder meer af van het type bebouwing. Bij een open bebouwing zijn er bijvoorbeeld meer verliesoppervlakken dan het dak (zoals de muren), terwijl bij een appartement het warmteverlies vooral langs het dak gaat.

 

Om verzekerd te zijn van een foutloze en vlotte plaatsing, kun je je dak best laten isoleren door een expert. Op de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij verschillende vakmannen in de buurt. Klik hier voor meer informatie.

 

Materialen dakisolatie & dikte

Er zijn verschillende materialen geschikt om de zolder te isoleren. De materiaalkeuze hangt van enkele factoren af, zoals je budget en de aanwezige ruimte.

① Minerale wol

Minerale wol kunnen we onderverdelen in glaswol en rotswol (ook steenwol genoemd). Dit zijn zachte isolatiematerialen, gesponnen uit respectievelijk glasvezels of steen. Glaswol is licht qua gewicht en heeft een goede isolatiewaarde. Bovendien is dit materiaal vrij goedkoop. Rotswol is daarentegen duurder, maar het isoleert wel beter tegen geluid.

Glaswol moet steeds voorzien worden van een dampscherm en kan niet geplaatst worden indien er geen onderdak aanwezig is. Een dikte van 18 à 20 centimeter is doorgaans aangeraden bij minerale wol. Het is immers aangetoond dat isolatie met deze dikte het beste en efficiëntste resultaat oplevert. Het heeft weinig zin om nog dikker dan 20 centimeter te gaan isoleren.

» Prijs glaswol: 10 EUR per vierkante meter (excl. plaatsing), 20 EUR per vierkante meter (incl. plaatsing)
» Prijs rotswol: 20 EUR per vierkante meter (excl. plaatsing), 35 EUR per vierkante meter (incl. plaatsing)

 

② Isolatieplaten

Isolatieplaten zijn een goede keuze indien je niet veel plaats wenst te verliezen binnenin. De platen zijn immers al te verkrijgen in diktes vanaf 4 centimeter, zonder aan isolatiewaarde in te boeten. Ze isoleren thermisch erg goed en kunnen soms ook gebruikt worden indien er geen onderdak aanwezig is. Isoleren zonder onderdak is weliswaar niet aan te raden. Er bestaan meerdere soorten isolatieplaten: EPS, XPS, PIR en PUR.

» Prijs isolatieplaten: 12 EUR per vierkante meter (excl. plaatsing), 25 EUR per vierkante meter (incl. plaatsing)

 

③ PUR spuitisolatie

Spuitisolatie is overal erg gemakkelijk en snel aan te brengen. In tegenstelling tot de platen en minerale wol is PUR spuitisolatie in staat om alle (moeilijk bereikbare) kieren naadloos af te dichten. Het is wel zo dat je de isolatie niet zelf kan spuiten; dit vereist de nodige expertise en ervaring. Tijdens het spuiten komt namelijk een bepaald soort gas vrij. Daarom doe je best beroep op een professional.
Klik hier om gratis offertes te ontvangen van erkende isolatiespecialisten.

» Prijs spuitisolatie: 30 EUR per vierkante meter

 

dak isoleren epc

 

Dak langs binnen of buiten isoleren

– Dak isoleren van binnenuit

Je kan ervoor kiezen om je plat of hellend dak langs binnen of langs buiten te isoleren. Het is doorgaans een pak goedkoper om het dak aan de binnenkant te laten isoleren. Bij een schuin dak wordt het isolatiemateriaal dan tussen de kepers of spanten (houten balken) aangebracht. Op die manier is het plaatsverlies beperkt. Soms wordt een extra houten raamwerk geplaatst om de isolatie beter op zijn plaats te houden, net zoals de afwerkingslaag (bijvoorbeeld gipsplaten).

Wanneer een plat dak van binnenuit geïsoleerd wordt, spreken we van een ‘koud dak’. De isolatie komt dan onder de dakbedekking en dakconstructie te liggen. Deze isolatiemethode wordt over het algemeen afgeraden omdat de dakconstructie dan gevoelig is aan temperatuurschommelingen. Dit kan tot scheurtjes of grotere schade leiden.

 

» Prijs hellend dak langs binnen isoleren: 20-50 EUR per vierkante meter (excl. afwerking)
» Prijs plat dak langs binnen isoleren: 30-40 EUR per vierkante meter (excl. afwerking)

 

– Dak isoleren aan buitenkant

Hoewel hellende daken over het algemeen langs de binnenkant geïsoleerd worden, is isolatie aan de buitenkant ook een goede optie. Dit wordt ook wel een ‘sarkingdak’ genoemd. Voordeel van deze methode is bijvoorbeeld dat de binnenkant van de woning onaangetast kan blijven. Deze optie is erg interessant wanneer je tegelijk de dakbedekking wil vervangen.

Bij een plat dak is isolatie aan de buitenkant de standaard. We spreken van een ‘warm dak’: de isolatie bevindt zich bovenop het dakbeschot en onder de dakbedekking. Het isolatiemateriaal beschermt de dakconstructie beter tegen weersinvloeden. Onder de isolatie moet wel een dampscherm komen.

» Prijs hellend dak langs buiten isoleren: 40-60 EUR per vierkante meter (excl. afwerking)
» Prijs plat dak langs buiten isoleren: 70-115 EUR per vierkante meter (incl. afwerking)

 

Wil je je dak laten isoleren door een erkend isolatie-expert? Via onze online offerteservice kan je gratis én vrijblijvend offertes op maat ontvangen van ervaren vakmannen in jouw regio. Op die manier kan je gemakkelijk prijzen vergelijken. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

epc waarde verbeteren

 

Vrijblijvend offertes ontvangen?

Wil je een EPC keuring, EPB keuring, energieaudit, ... laten uitvoeren? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 energiedeskundigen / keurders actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende energiedeskundigen & keurders