Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Luchtdichtheid meten met thermografie: voordelen & prijs

De energieprestatie van een woning hangt voor een groot deel samen met de mate van luchtdichtheid en de kwaliteit van de isolatie. Soms zijn er fouten in de bouwconstructie die een negatieve invloed kunnen uitoefenen op de energieprestatie. Thermografie is een waardevolle techniek om dit efficiënt op te sporen.

 

Wat is thermografie ?

Thermografie is een techniek waarmee warmtestraling (infrarode straling) met behulp van een warmtebeeldcamera zichtbaar kan worden gemaakt. Op het beeld van een infraroodcamera worden temperatuurverschillen duidelijk weergegeven in verschillende kleuren. De koude oppervlakken worden weergegeven met een blauwe kleur en warme oppervlakken met een rode kleur. Thermografie wordt bij gebouwen gebruikt voor het opsporen van koudebruggen, warmtelekken, tocht, constructiefouten en lekkages. Verder gebruikt men een infraroodcamera vaak om de mate van isolatie van de gebouwschil te beoordelen. Zo zijn verzakkingen van isolatiemateriaal in de spouw bijvoorbeeld zichtbaar als lichtgekleurde vlekken op het warmtebeeld.

 

Wat is het nut van thermografie?

Met thermografisch onderzoek kan men precies vaststellen waar een gebouw warmte verliest. Die informatie kan je gebruiken om je huis beter te isoleren en kieren af te dichten. Vaak gebruikt men tijdens het uitvoeren van een blowerdoortest (luchtdichtheidsmeting) een warmtebeeldcamera om zo de luchtlekken goed in kaart te kunnen brengen. Als je dit voor het afbouwproces doet, kunnen constructiefouten nog relatief eenvoudig worden opgelost. Op die manier blijven de kosten beperkt.

thermografie woning

 

Betere energieprestatie

Met een warmtebeeldcamera kan men een goed beeld krijgen van slecht geplaatste isolatie of in het geheel niet geplaatste isolatie. Plaatsen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn immers duidelijk zichtbaar op het camerabeeld. Ook koudebruggen zijn op deze manier vrij eenvoudig op te sporen. Met behulp van de camerabeelden kan men gericht maatregelen nemen om energieverliezen te minimaliseren waardoor de energieprestatie van de woning sterk zal verbeteren. Door het verhelpen van luchtlekken bij zolders, doorvoeren, aansluitingen van ramen en deuren, schoorstenen en ventilatieopeningen kun je op termijn als snel honderden euro’s aan energiekosten besparen.

 

Prijs thermografisch onderzoek

Voor een standaard onderzoek bedraagt de kostprijs ongeveer 350 tot 400 euro. In deze prijs zijn een infraroodscan met een blowerdoortest, een rapport met ir-foto’s en advies inbegrepen. Wil je ook nog de controle van de buitenschil van je woning opnemen in het pakket? Dan betaal je gemiddeld 450 tot 500 euro. Bij de aangesloten vakmannen van epcwaarde.be kan je gratis & vrijblijvend prijzen aanvragen. Klik hier.

 

woning thermografisch onderzoek

 

Wat zijn de voorwaarden voor thermografisch onderzoek?

Thermografisch onderzoek zal men in de regel niet in de zomermaanden uitvoeren omdat de temperatuur van de buitenschil dan te weinig verschilt van de binnentemperatuur. Theoretisch gezien moet de binnentemperatuur minimaal 10 graden Celsius hoger zijn dan de buitentemperatuur anders zijn de temperatuurverschillen op het beeld van de warmtecamera niet goed zichtbaar. Ook bij zware regenval of sneeuw zal men geen metingen doen omdat de vochtige oppervlakken (dak of gevel) dan te koud zijn om betrouwbare conclusies te kunnen trekken.

 

Warmtebeeldcamera en rookstift

Bij het opsporen van luchtlekken gebruikt men naast een warmtebeeldcamera vaak ook een rookstift of een rookgenerator. Wanneer er geen tocht is zal de rook loodrecht omhoog opstijgen, bij een luchtlek zal de rook duidelijk gaan verwaaien. Een luchtlek betekent tocht en zeker in de winter, voelen deze koude luchtstromingen in huis niet prettig aan. Door het verhelpen van luchtlekken ga je niet alleen energie besparen maar verbeter je ook het binnenklimaat.

 

Voor welke toepassingen is thermografie het meest geschikt?

  • Bij het bouwen of renoveren van een woning (of ander soort gebouw).
  • Wanneer er een onverklaarbaar hoog energieverbruik is geconstateerd.
  • Bij ongecontroleerde luchtstromingen in huis (tocht).
  • Voor het controleren van de isolatieschil (na verbouwings- of isolatiewerken).
  • Bij het uitvoeren van een blowerdoortest.

 

Vrijblijvend offertes ontvangen?

Wil je een EPC keuring, EPB keuring, energieaudit, ... laten uitvoeren? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 energiedeskundigen / keurders actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende energiedeskundigen & keurders