Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Energieaudit: procedure en prijs

Een energieaudit is een uitgebreide keuring van de energieprestaties van de woning en een energieadvies op maat. Het energierapport dat je na keuring ontvangt is erg gedetailleerd (gedetailleerder dan een EPC) en beschrijft welke energiebesparende maatregelen je kan nemen om flink te gaan besparen op je energiefactuur. Hier lees je meer over de procedure en de prijs van een energieaudit.

 

Wat doet men bij een energieaudit?

Een energieaudit is bedoeld om je informatie en advies te geven over energiebesparing en de manier waarop je dit best kan doen. Het is een inspectie van de woning (Energie Advies Procedure of EAP), uitgevoerd door een energiedeskundige type B. Dit is een door de overheid aangewezen functionaris die een speciale opleiding heeft gevolgd. De auditor heeft uitgebreide kennis van bouwkundige zaken en volgt tijdens de inspectie de regels op zoals die door de overheid omschreven zijn in de EAP. Tijdens deze audit kijkt de deskundige naar de verwarmingsinstallatie, het ventilatiesysteem, de gebouwschil, de aanwezigheid van isolatie en enkele andere zaken die van invloed zijn op de energieprestatie van de woning.

 

energieaudit

 

Voorbereidingen

Voordat de auditor (energiedeskundige) bij je langskomt is het handig om de volgende gegevens bij de hand te hebben:

Energiefacturen van de laatste paar maanden (gas, stookolie, elektriciteit)

Facturen van eventuele renovaties (gedetailleerde facturen waarop de bouwmaterialen staan vermeld zijn handig voor het bepalen van de isolatiewaardes)

Bouwplannen, schetsen van de woning (i.v.m. exacte afmetingen)

Technische informatie over het verwarmings- en ventilatiesysteem

 

Het energierapport

Nadat de auditor alle gegevens op locatie heeft verzameld, worden de gegevens in een computersysteem ingevoerd. De computer rekent alle data door, waarna de energie-expert een energierapport kan opstellen. In dit rapport staan de volgende gegevens:

Administratieve info (adres, data, foto van de woning, enz.)

Evaluatie van de vaststellingen zoals die ter plaatse zijn gedaan

Adviezen over de thermische isolatie (muren, daken, ramen, vloer, enz.)

Adviezen over het verwarmingssysteem (ook verwarming sanitair water)

Adviezen en verbeterpunten m.b.t. het ventilatiesysteem

 

auditor energie

 

Waarom een audit laten verrichten?

Een energieaudit kan van pas komen wanneer je wil gaan verbouwen of renoveren. Met een energieadvies op maat kan je gericht te werk gaan en weet je precies welke materialen je best kan aanschaffen om later flink wat energie te kunnen besparen. Verder is een energieaudit in je eigen voordeel omdat:

• De jaarlijkse energiekosten significant kunnen dalen wanneer je alle adviezen opvolgt.

• Je in aanmerking komt voor een belastingvermindering (bij een EAP krijg je een fiscaal attest waarmee je recht hebt op teruggave van 40% van de auditkosten).

• De waarde van de woning stijgt door een betere energiescore.

Het woonklimaat verbetert.

 

Energieaudit prijs

De kostprijs van een energieaudit schommelt tussen €300 en €700 en is voornamelijk afhankelijk van de grootte en complexiteit van het gebouw. Hoe meer data er verzameld moeten worden, hoe hoger de kosten voor de audit. Aangezien de overheid geen vaste prijzen voorschrijft voor een EAP en er sprake is van marktwerking, loont het de moeite om een offerte aan te vragen bij verschillende energiedeskundigen. Prijzen verschillen nu eenmaal en door te vergelijken kan je algauw tientallen euro’s of meer uitsparen.

Wil je een energieaudit laten uitvoeren? Op onze offertepagina kan je makkelijk, gratis en vrijblijvend prijzen vergelijken. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

Verschil energie audit en EPC keuring

Een energieaudit (of EAP audit) is een vrijwillige keuring die bedoeld is om je van uitgebreid advies op maat te voorzien. Een EPC keuring is een verplichte keuring die bedoeld is om huizenkopers (of huurders) een goed inzicht te geven in de energiekosten die ze later kunnen verwachten. Een EPC geeft wel advies, maar dit zijn standaard adviezen en geen adviezen op maat. Het doel van een EPC is dus wezenlijk anders dan het doel van een EAP. Verder zijn er nog drie verschillen:

• Een EAP mag alleen uitgevoerd worden door een energiedeskundige type B. Bij een EPC is dat een energiedeskundige type A.

• De kosten van een EAP zijn fiscaal aftrekbaar, de kosten van een EPC niet.

• Een EAP is niet verplicht, een EPC wel (bij verkoop of verhuur van de woning).

 

Vrijblijvend offertes ontvangen?

Wil je een EPC keuring, EPB keuring, energieaudit, ... laten uitvoeren? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 energiedeskundigen / keurders actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende energiedeskundigen & keurders