Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

EPC Berekenen

Voor het maken van een EPC berekening heeft de energiedeskundige vrij veel informatie nodig. In dit artikel wordt duidelijk welke informatie dat is en welke factoren een rol spelen bij de totstandkoming van de energiescore.

 

Wat is een EPC berekening?

Een EPC berekening is een complexe berekening van getallen en andere data die door een energiedeskundige zijn verzameld. Uit de berekening, die door een computer wordt gedaan volgt een energiescore die aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is. Deze score wordt tezamen met andere gegevens en adviezen vermeld op het energieprestatiecertificaat, ook wel energieattest of EPC attest genoemd.

 

Welke factoren spelen een rol bij de EPC berekening?

Bij het bepalen van de energiescore spelen de volgende factoren een belangrijke rol:
•    Gebruikte isolatiematerialen
•    Gebruikte bouwmaterialen
•    Beschermd volume (verwarmde volume van de woning)
•    Energieverliezen door gebreken aan het pand (buitenschrijnwerk, dak)
•    Grootte en samenstelling van het dak, muren en vloeren (gebouwschil)
•    Verwarmingssysteem
•    Verwarming van het sanitair water

 

EPC berekening: Bouwschil

Tijdens de EPC keuring kijkt de energiedeskundige of er gebreken zijn aan het buitenschrijfwerk of het dak. Deze kunnen immers leiden tot een energieverliezen. Ook rekent hij het beschermde volume uit. Dit is het totaal verwarmde volume van de woning. De gehele woning wordt nauwkeurig opgemeten omdat deze maten later in het het softwarepakket ingevoerd moeten worden. Ze zijn erg belangrijk en vormen een basis voor de berekening van de uiteindelijke EPC score.

 

epc waarde woning berekenen

 

EPC berekening en het verwarmingssysteem

Naast de gebouwschil en het soort isolatiemateriaal dat is toegepast (wand, vloer en dakisolatie) kijkt men bij de berekening naar het verwarmingssysteem in huis. De energiedeskundige let daarbij op het type verwarming (CV, mazout, warmtepomp) en de wijze waarop de warmte gedistribueerd wordt. De lengte van de verwarmingsleidingen wordt nauwkeurig in kaart gebracht en men kijkt of de leidingen geïsoleerd zijn. Bij de EPC berekening wordt ook het type verwarmingselementen meegenomen (radiatoren, vloerverwarming) en de wijze waarop de verwarming bediend wordt (thermostaat, regelkranen).

 

EPC berekening en verwarming van het sanitair water

Ook de wijze waarop het sanitair water verwarmd wordt, is van invloed op de EPC score en daarom wordt het in de berekening meegenomen. Men kijkt naar het type opwarmsysteem (boiler, zonneboiler, combiketel, type voorraadvat) en welke energiebron er wordt gebruikt. Daarnaast worden alle overige elementen in het verwarmingssysteem die van invloed kunnen zijn op de energiescore meegeteld.

 

Type woning en bouwjaar

Bij een EPC berekening spelen het type woning en het bouwjaar een grote rol. Het type woning is bepalend voor de wijze waarop energieverliezen plaatsvinden. Bij een open bebouwing kunnen er zich bijvoorbeeld sneller energieverliezen voordoen via de buiengevel dan bij appartement of een studio. Een en ander is afhankelijk van de toegepaste isolatie (spouwmuurisolatie of buitenmuurisolatie) en de dikte van de muren. Oudere gebouwen zijn doorgaans matig geïsoleerd en niet voorzien van moderne verwarmingssystemen met warmterecuperatie. hierdoor zullen ze ook lager scoren dan goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen.

 

EPC berekenen vrijstaande woning

 

Wie bepaalt de uiteindelijke EPC score?

Alle informatie die tijdens de EPC keuring is genoteerd door de energiedeskundige wordt later in een softwarepakket ingevoerd. Het programma, dat op het netwerk van het Energie Agentschap functioneert, bepaalt aan de hand van alle data de uiteindelijke energiescore. De score wordt dus door een computerprogramma bepaald. Het is vanzelfsprekend van belang dat alle data die ingevoerd wordt zo correct mogelijk is. Hiervoor is de energiedeskundige verantwoordelijk. Hij is speciaal opgeleid voor het verrichten van EPC keuringen (type A deskundigheid).

 

De juiste documentatie bij een EPC berekening

Wil je een zo realistisch mogelijke EPC score, zorg dan dat de energiedeskundige over de juiste informatie kan beschikken. Alle technische informatie over de woning en het verwarmingssysteem zijn daarbij van belang. Denk aan: bouwplannen, facturen van renovaties, lastenboeken en subsidieaanvragen. De EPC berekening gebeurt uiteindelijk wel door een computer maar de verzameling van de data blijft gewoon mensenwerk. Door objectieve informatie aan te dragen voorkom je dat de deskundige schattingen moet gaan maken over het type isolatie dat is gebruikt of dat bepaalde technische informatie niet meegenomen kan worden in de berekening.

 

Vrijblijvend offertes ontvangen?

Wil je een EPC keuring, EPB keuring, energieaudit, ... laten uitvoeren? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 energiedeskundigen / keurders actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende energiedeskundigen & keurders