Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

EPC deskundige

Voor het verkrijgen van een energieprestatiecertificaat is het noodzakelijk dat de woning geïnspecteerd wordt door een EPC deskundige (energiedeskundige). Dit is een energie expert die erkend is door het Vlaams Energieagentschap. Maar wat is de taak van deze expert nu eigenlijk en welke opleiding heeft een EPC deskundige gevolgd?

 

Taken deskundige EPC

De EPC deskundige is verantwoordelijk voor het correct opmaken van het energieprestatiecertificaat (EPC attest). De gegevens die hij hiervoor nodig heeft, verzamelt hij tijdens een inspectie van de woning. Tijdens deze inspectie kijkt de energiedeskundige naar zaken als aanwezige isolatie, verwarmingssysteem, ventilatiesysteem en het systeem waarmee het sanitair water wordt verwarmd (boiler, warmtepomp, zonnepanelen, etc.). Nadat alle gegevens zijn verzameld, maakt de deskundige hiervan een rapport op waarop de energiescore van de woning wordt vermeld. Dit rapport noemt men dan het EPC attest.

EPC deskundige

 

Opleiding

Een EPC deskundige moet de opleiding energiedeskundige type A hebben gevolgd om erkend te kunnen worden door het Vlaams Energieagentschap. De opleiding tot energiedeskundige kan men volgen bij diverse hogescholen. De duur van de opleiding is afhankelijk van de voorkennis van de cursist. In totaal bestaat de cursus meestal uit 12 sessies waarbij onder andere de volgende onderwerpen worden bestudeerd:

• Bouwfysica

• Wetgevend kader

• Inspectieprotocol

• Opmeting in de praktijk

• Gebruik van de software

• Technische installaties

Daarnaast worden tijdens de cursus Energiedeskundige type A nog een aantal andere onderwerpen behandeld die relevant zijn bij het opmaken van een EPC attest. De opleiding moet erkend zijn door het Vlaams Energieagentschap en wordt afgesloten met een examen. Hierbij wordt gekeken of de kandidaat het inspectieprotocol juist hanteert en of hij over voldoende theoretische kennis beschikt.

deskundige epc

 

Krijg ik het certificaat overhandigd van de EPC deskundige?

De EPC deskundige is wel verantwoordelijk voor het opstellen van het rapport maar hij doet dit niet ter plaatse. Alle gegevens die de energiedeskundige verzamelt, moeten eerst ingevoerd worden in een computersysteem, waarna het uiteindelijke energieprestatiecertificaat (EPC attest) per post naar je wordt toegestuurd. Meestal is dit binnen een week. De factuur voor de gemaakte kosten is doorgaans bij het EPC attest gevoegd. De prijs van een EPC attest is afhankelijk van het type woning (studio, appartement, halfopen bebouwing of open bebouwing). Voor een EPC keuring kan je je verwachten aan een prijs tussen 120 en 250 euro.

Wil je een EPC keuring laten uitvoeren door een professional? Via de offerteservice kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen aanvragen bij EPC deskundigen. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

Mag een EPC deskundige ook een energieaudit uitvoeren?

Nee, tenzij hij ook een cursus energiedeskundige type B heeft gevolgd. Een EPC deskundige met alléén een type A diploma mag dus alleen EPC keuringen verrichten. Voor een energieaudit is extra kennis vereist omdat deze tot doel heeft om energieadviezen op maat te geven. In een EPC attest vind je wel adviezen terug maar dit is een algemeen energieadvies. Een EPC is vooral gericht om inzicht te geven in het energieverbruik van een woning.

 

Vrijblijvend offertes ontvangen?

Wil je een EPC keuring, EPB keuring, energieaudit, ... laten uitvoeren? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 energiedeskundigen / keurders actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende energiedeskundigen & keurders