Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Energiescore woning

Een EPC attest verschaft inzicht in hoeveel energie je woning verbruikt. Op dit document vind je o.a. ook de energiescore van je woning: hoe lager dat getal, hoe energiezuiniger je woning is. Wat betekent die energiescore op je EPC precies? Hoe kan je deze verbeteren? En kan iedereen die zomaar berekenen? Je leest het hier.

Ga snel naar:
Wat beïnvloedt mijn energiescore?
Energiescore berekenen: prijs
Waarom energiescore verbeteren?
Is een energiescore van je woning verplicht?
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Wat betekent de energiescore op mijn EPC?

De energiescore drukt uit hoeveel energie per m² per jaar je woning verbruikt (uitgedrukt in kWh / m²). Heb je een lage score? Dan is je woning erg energiezuinig. De scores liggen doorgaans tussen de 0 en 600 kWh, waarbij een getal dichtbij 0 het streefdoel is. Je energiescore is altijd vergezeld van een EPC-label: variërend van F (energieverslindend) tot A (zeer zuinig).

De energiescore van je woning berekenen? Vertrouw op de expertise van een energiedeskundige. Die beschikt over de juiste tools en programma’s om een betrouwbare berekening te maken van jouw energiescore. Kom gratis in contact met verschillende specialisten actief in jouw regio.

energiescore woning

 

Wat beïnvloedt de energiescore van mijn woning?

Welke elementen beïnvloeden nu de energiescore van je woning? De belangrijkste waarden die een rol spelen in de berekening zijn de volgende…

 • Isolatie: zowel dak-, vloer- als muurisolatie zijn essentiële factoren in het berekenen van de energiescore. Daarnaast hebben ook ramen en deuren (materialen en beglazing) een invloed op je uiteindelijke score. Standaard dubbel glas isoleert bv. minder goed dan hoogrendementsglas.
 • Technische installaties: installaties voor verwarming, sanitair warm water, koeling en ventilatie zijn het kloppende hart van je woning. Net daarom speelt de uitstoot, het verbruik en de efficiëntie van deze systemen een allesbepalende rol in de berekening.
 • Aandeel hernieuwbare energie: een EPC attest houdt ook rekening met het aandeel aan hernieuwbare energie die je gebruikt. Heb je dus zonnepanelen, een warmtepomp, een zonne- of warmtepompboiler, …? Dan heeft dat een positieve invloed op de energiescore van je woning.
 • Bouwjaar: hoe ouder de woning, hoe groter de kans op bouwmaterialen die niet langer beantwoorden aan de normen. Woningen worden pas sinds de jaren 70 grondig geïsoleerd. Is je woning dus ouder? Dan gebruikt een deskundige vaak de laagst mogelijke U-waarde (5,0 W/m²K).
 • Type woning: het type woning bepaalt sterk de mate van de energieverliezen. Vrijstaande woningen hebben meer last van energieverlies dan rijhuizen. Andere aandachtspunten zijn het type dak, de dikte van de muren, … Bij hellende daken houdt een deskundige rekening met een mogelijke onderbreking van de isolatielaag.
 • Totale oppervlakte: de energiescore bepaalt een energiedeskundige ook op basis van de totale vloeroppervlakte en het beschermd volume. Hoe groter je woning, hoe meer energie er nodig is om een aangenaam wooncomfort te behouden.

BELANGRIJK: bij de berekening van je energiescore gaat een deskundige uit van een standaardverbruik en standaard binnenklimaat. Het is moeilijk om rekening te houden met een individueel verbruikersgedrag omdat elk huishouden uniek is. Het EPC is dus een goede indicatie van je toekomstige energieconsumptie, maar geen definitieve weergave van wat je werkelijk bespaart op je energiefactuur.

 

Hoe kan ik de energiescore van mijn woning verbeteren?

Alle factoren die een rol spelen in de berekening kan je verbeteren met nieuwe ingrepen. Ze zijn dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een efficiënte warmtepomp rendeert nu eenmaal beter in een goed geïsoleerde woning. Wil je graag actief je energiescore verbeteren? Dan raden we aan om stapsgewijs alle aanbevelingen in het EPC verslag op te volgen.

TIP: enkel een energiedeskundige mag een EPC opmaken. Kom in contact met verschillende erkende deskundigen en vergelijk hun offertes. Start hier je aanvraag.

 

Energiescore berekenen: prijs

Het berekenen van je energiescore hoort bij het opstellen van een nieuw EPC certificaat, en kost gemiddeld € 100 – 200 (excl. btw). De exacte prijs voor zo’n EPC hangt voornamelijk af van het type woning, de regio waarin je woont en je energiedeskundige. Een overzicht van de richtprijzen:

Type woningPrijs energiescore berekenen (excl. btw)
AppartementGem. € 100 à 140
RijwoningGem. € 120 à 160
(Half-)open bebouwingGem. € 140 à 200

LET OP: dit zijn richtprijzen en kunnen afwijken naargelang je woonsituatie. Schakel een ervaren, gecertificeerde energiedeskundige in voor een prijsberekening op maat. Wil je het werk van de deskundige zo veel mogelijk verlichten? Leg dan op voorhand al je bouwplannen, technische fiches, facturen, … klaar. Kom gratis in contact met een deskundige actief in jouw regio.

 

energiescores

 

Waarom de energiescore van je woning verbeteren?

Hoe beter de energiescore, hoe meer voordelen voor je woning. Wat bedoelen we hiermee?

 • Waardevermeerdering van je woning: verduurzamingsmaatregelen hebben een rechtstreekse invloed op je woningwaarde. De prijs van een huis met B-label ligt tot wel 11% hoger dan die van een woning met label E.
 • Besparing op je energiefactuur: hoe beter de energiescore van een woning, hoe energiezuiniger die woning is. En dat heeft op zijn beurt een invloed op de maandelijkse energiefactuur. In een woning met een goede energiescore zal je veel minder energiekosten betalen.
 • Hoger wooncomfort: een goed geïsoleerd, duurzaam huis verliest veel minder energie langs verborgen kieren en scheuren. Alles in een conforme woning draagt bij tot een optimaal rendement en een minimaal energieverlies.
 • Extra troef op de markt: EPC label C, B of A? Dan verhoogt dit de verkoopkansen van je woning aanzienlijk. Door de strenge renovatieverplichting zijn woningen met een betere energiescore aantrekkelijker voor kopers omdat zij minder renovatiebudget opzij moeten houden.

 

BELANGRIJK: bespaar dankzij premies & financiële voordelen!

Ga je energetisch renoveren? Doe dan een beroep op de EPC-labelpremie en ontvang tot max. € 5.000 steun. Let wel, bij deze premie heb je slechts 5 jaar de tijd om je score te verbeteren. Een EPC deskundige adviseert je graag over de mogelijkheden.

 

Is een energiescore van je woning verplicht?

Ja! Sinds 2019 moet elke woning bij een verkoop beschikken over een recent EPC attest met daarop een energielabel en een -score. In Vlaanderen is een EPC verplicht in de volgende situaties:

 • Bij de verkoop en verhuur van een woning, studio, appartement of een klein niet-residentieel gebouw.
 • Na een grondige energetische renovatie waarbij je streeft naar minimaal EPC-label D.
 • Bij een EPC ouder dan 10 jaar. Dit EPC is niet langer geldig en vervang je daarom beter door een nieuw EPC attest.
 • Bij alle vormen van notariële overdracht in volle eigendom. Dus ook bij een schenking of een inbreng van een eigendom in een huwgemeenschap.

BELANGRIJK: heb jij geen geldig EPC of werd deze foutief opgesteld? Dan dreigt er een boete van € 500 à € 5.000. Ontdek hier meer over de EPC wetgeving in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Schakel je liever meteen een energiedeskundige in? Maak dan gebruik van onze offertedienst, vergelijk verschillende offertes en bespaar. Vul daarvoor het onderstaande contactformulier in:

 

 

Vrijblijvend offertes ontvangen?

Wil je een EPC keuring, EPB keuring, energieaudit, ... laten uitvoeren? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 energiedeskundigen / keurders actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende energiedeskundigen & keurders