Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

EPC keuring: info & prijs

Bij verkoop of verhuur van een woning ben je verplicht om een EPC keuring uit te laten voeren. Wat deze keuring precies inhoudt, hoeveel een EPC keuring kost en hoe dergelijke keuringen in hun werk gaat kun je hier lezen.

 

Wat is een EPC keuring?

Een EPC keuring, ook wel EPC audit genoemd, is een inspectie van de woning met als doel de energieprestatie van de woning vast te stellen. Van deze inspectie wordt een rapport opgesteld, het zogenaamde EPC attest of energieprestatiecertificaat. In het EPC attest staat een energiescore vermeld waaruit valt at te leiden hoe energiezuinig de woning is. Potentiële kopers of huurders van woonruimte kunnen op basis van deze score een goede inschatting maken van de te verwachten energiekosten.

 

Wat is een EC keuring

 

Wanneer is een EPC keuring verplicht?

Er moet een EPC zijn bij alle vormen van notariële overdracht in volle eigendom. De keuring was al verplicht bij verkoop of verhuur van een autonome wooneenheid.

Onder autonome wooneenheid verstaat men: iedere woonruimte die beschikt over een badkamer, keuken en toilet, bijvoorbeeld: woonhuizen, appartementen, studio’s, studentenflat, sociale woningen. Ook voor studentenkamers is een EPC keuring verplicht. Wanneer de kamers niet beschikken over een eigen douche, toilet en keuken (niet autonoom) dan volstaat één EPC voor de gehele woning. Ook voor de verkoop of verhuur van woningen zonder verwarming is een EPC verplicht.

LET OP: bij verhuur van een woning of appartement mag je het bestaande EPC (max. 10 jaar oud) blijven gebruiken. In geval van verkoop is het niet langer toegestaan om een EPC-attest voor te leggen dat ouder is dan 2019. Is dit wel het geval? Dan moet je verplicht een nieuw EPC laten opmaken. Kom in contact met energiedeskundigen actief in je regio.

 

Prijs EPC keuring

De prijs van een EPC keuring is afhankelijk van het type woonruimte. Hoe groter en complexer de woning, des te meer tijd zal de inspectie en het opmaken van het rapport in beslag nemen. De gemiddelde prijs voor een EPC keuring bedraagt:

  • Studio: 120 – 150 euro
  • Appartement: 140 – 175 euro
  • Halfopen woning: 160 – 200 euro
  • Open bebouwing: 190 – 250 euro

 

Wie voert de EPC keuring uit?

De EPC keuring mag alleen worden uitgevoerd door een energiedeskundige (type A). Dit is een door de overheid beëdigd expert die een speciaal examen heeft afgelegd om de keuring uit te mogen voeren. De EPC deskundige is ook verantwoordelijk voor de opmaak van het EPC attest.

 

Werkwijze EPC keuring

De energiedeskundige komt op een afgesproken tijdstip bij je langs. Indien er geen bouwplannen aanwezig zijn dan zal de deskundige de volledige woning gaan opmeten. Ook de maten van ramen en deuren worden nauwkeurig bepaald. Hierna zal de expert de volgende zaken inspecteren: de verwarmingsinstallatie, ventilatiesysteem, isolatie, warmwaterproductie (ook zonneboiler, zonnepanelen, warmtepomp).

De deskundige noteert tijdens de inspectie allerlei gegevens zodat hij deze later op kantoor in een computersysteem kan invoeren. Hieruit volgt dan het definitieve EPC attest. Je hebt dit attest nodig vanaf het moment dat je een woning te koop of te huur aanbiedt.

 

werkwijze EPC keuring

 

Hoe lang duurt een EPC keuring?

Dat varieert van een uur tot enkele uren en is afhankelijk van de complexiteit van het gebouw. Het opmeten van het gebouw neemt doorgaans de meeste tijd in beslag, tenzij er gedetailleerde bouwplannen aanwezig zijn waarop de maten zijn af te lezen.

 

Voorbereiding voor een EPC keuring

Om de keuring vlot te laten verlopen is het belangrijk dat de energiedeskundige vrije toegang heeft tot alle lokalen in het gebouw, inclusief eventuele zolderruimte en kelder. Ook de buitenzijde van het gebouw moet rondom toegankelijk zijn. Om een nauwkeurige berekening van de energieprestatie mogelijk te maken doe je er goed aan om alle technische documentatie over de woning gereed te hebben liggen voor de de energiedeskundige. Denk hierbij aan de volgende documenten:

– Subsidieaanvragen (voor bijvoorbeeld een zonneboiler of spouwmuurisolatie, of renovatie)
– Bouwplannen (praktisch in verband met de opmeting van het huis)
– Facturen met technische informatie over de gebruikte bouw- en isolatiematerialen
– Documentatie van de verwarmingsinstallatie
– Eventuele foto’s die genomen zijn tijdens het bouwproces
– Lastenboeken / werfverslagen / vorderingsstaten
– Alle overige technische informatie over de woning

 

Moet ik de kosten voor een EPC keuring direct betalen?

Nee dat is niet nodig. Eerst gaat de deskundige alle gegevens die hij heeft genoteerd in een speciaal computersysteem invoeren. Aan de hand van allerlei ingewikkelde berekeningen bepaalt de software de uiteindelijke energiescore.

Deze wordt tezamen met andere gegevens uitgeprint in het EPC attest (energieprestatiecertificaat). Dit attest krijg je meestal binnen één of twee weken per post opgestuurd samen met de factuur voor de gemaakte kosten. Je kunt de kosten voor een EPC keuring dus per bank voldoen. In tegenstelling tot een energieaudit zijn de kosten voor een EPC niet fiscaal aftrekbaar.

 

prijs EPC keuring

 

Verschil EPC keuring en energieaudit

Een EPC keuring geeft een vrij nauwkeurig beeld van de energieprestatie van de woning maar in het EPC attest staan geen adviezen op maat, alleen algemene adviezen. Het doel van een EPC is ook niet advies geven, maar inzicht geven in de huidige energieprestatie van de woning.

Een energieaudit is wél gericht op advies en is dan ook een stuk uitgebreider dan een EPC keuring. Een energieaudit wordt verricht door een energiedeskundige type B. Een energieaudit is duurder dan een EPC keuring maar de kosten van de audit zijn fiscaal aftrekbaar.

 

Vrijblijvend offertes ontvangen?

Wil je een EPC keuring, EPB keuring, energieaudit, ... laten uitvoeren? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 energiedeskundigen / keurders actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende energiedeskundigen & keurders