Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

EPC verslaggever

Wil je een woning, appartement of niet-residentiële woning verkopen of verhuren? Dan ben je verplicht om een energieprestatiecertificaat (EPC) te voorzien om de toekomstige bewoners te informeren over de energieprestaties van je pand. Een EPC moet steeds opgemaakt worden door een EPC verslaggever. Kom hier te weten hoe een EPC keurder te werk gaat, welke prijzen hij hanteert en waarop je zeker moet letten bij de samenwerking.

Ga snel naar: prijzenaandachtspuntenoffertes ontvangen

 

Hoe werkt een EPC verslaggever?

Een EPC keuring is verplicht bij de verkoop of verhuur van elke woning of appartement. De verplichting geldt ook voor niet-residentiële woningen: horeca- en handelszaken, kantoorruimtes, praktijken, B&B’s … De EPC verslaggeving moet gebeuren door een erkende EPC verslaggever of energiedeskundige type A. Tijdens de keuring moet hij de energieprestaties of energiezuinigheid van je pand in kaart brengen. Hij onderneemt daarbij volgende stappen:

 

  1. Verzamelen van bewijsstukken

    Tijdens de inspectie van je woning let de energiedeskundige op allerlei parameters om het rapport op te stellen. Bepaalde parameters zijn echter niet altijd zichtbaar (bvb. weggewerkte dakisolatie bij een ingerichte zolder). In dat geval mag je bewijsstukken voorleggen, zoals facturen en leveringsbonnen, een bouwplan, lastenboeken, foto’s, enzovoort. De verslaggever duidt op de aanstiplijst aan welke documenten hij van jou ontvangt voor de opmaak van het EPC. Die aanstiplijst moet je ondertekenen om discussie achteraf te vermijden.

    Wat als je geen bewijsstukken kan voorleggen? Geen probleem, niet alle documenten zijn vereist. Maar ze dragen wel bij tot een optimale berekening van de energieprestatie.

  2. Analyse van de woning

    Naast het inkijken van de beschikbare documenten, zal de EPC keurder het pand ook inspecteren om zo alle info te verzamelen die nodig is voor de EPC keuring. Zo let hij op het type verwarmingssysteem en het sanitair systeem om water te verwarmen, de aanwezigheid van een ventilatiesysteem, zonnepanelen, … De EPC verslaggever bepaalt verder het beschermd volume, neemt foto’s als bewijs, … Hij houdt ook rekening met het type woning: studio, appartement, rijhuis, halfopen woning of open bebouwing.

  3. Energiescore bepalen en EPC attest opstellen

    Op basis van alle verzamelde gegevens stelt de keurder het EPC attest op waarin je pand een energiescore krijgt toegekend. Zo krijgen de toekomstige bewoners een idee van de energiezuinigheid en dus de mogelijke energiekosten van je pand. Je ontvangt het attest binnen de week per post thuis.

 

epc verslaggever

 

Prijs EPC keurder

Bepalende factoren voor de kostprijs van een EPC verslaggever zijn de regio waar je woont, het type woning en het aantal vierkante meters bewoonbare oppervlakte. Beschik je al over de plannen van je huis, facturen of andere technische documenten? Perfect! Dat vergemakkelijkt de opdracht van je energiedeskundige en beïnvloedt dus ook de kostprijs van je EPC keurder. Gemiddeld betaal je naargelang het type woning de volgende prijzen:

  • Studio: 125 à 150 euro (incl. btw).
  • Appartement: 140 à 175 euro (incl. btw).
  • Halfopen woning: 160 à 200 euro (incl. btw).
  • Open bebouwing: 190 à 250 euro (incl. btw).

Let op, de prijs kan verschillen per EPC verslaggever. Je doet er daarom goed aan om verschillende prijsvoorstellen met elkaar te vergelijken. Wil je een EPC keuring laten uitvoeren? Ontvang vrijblijvende offertes van verschillende erkende EPC keurders via het offerteformulier.

 

epc keuring

 

Waarop letten bij de samenwerking met een EPC verslaggever?

  • Kies voor een erkend verslaggever

    Het opstellen van het EPC attest mag alleen gebeuren door erkende EPC verslaggevers. EPC- of energiedeskundigen type A zijn erkend door het VEA. Daarvoor hebben ze een erkende opleiding van het VEA gevolgd, een examen afgelegd, een verklaring op eer ondertekend en een verzekering voor beroepsaansprakelijkheid afgesloten. Daarnaast volgen ze jaarlijks permanente vorming om hun erkenning te behouden. Goed om weten: alle vakmannen die ingeschreven zijn op de Solvari offerteservice beschikken over de benodigde bekwaamheden. Ontvang vrijblijvend offertes van hun via de offertepagina.

  • Voorzie de nodige documenten

    We zeiden het al, bouwplannen, attesten van installaties, facturen van aannemers, … kunnen de verslaggever helpen bij zijn onderzoek en dragen bij tot een optimale berekening van de EPC score. Zoek daarom op voorhand alle documenten die van nut kunnen zijn bij elkaar. Het zal de EPC keuring alleen maar vergemakkelijken.

 

Tip: combineer de EPC en elektrische keuring

Bij de verkoop van je woning moet je ook voor je elektrische installatie beschikken over een keuringsbewijs. Dat is wettelijk verplicht. Beschik je nog niet over zo’n bewijs of moet je elektrische installatie herkeurd worden? Combineer de elektrische keuring dan met de EPC keuring. Zo bespaar je tijd en kosten. Een energiedeskundige type A mag beide keuringen uitvoeren en kan je zo een combiprijs aanbieden.

Ontvang je graag vrijblijvende offertes van erkende energiedeskundigen? Dat kan snel en eenvoudig via onderstaand offerteformulier.

 

Vrijblijvend offertes ontvangen?

Wil je een EPC keuring, EPB keuring, energieaudit, ... laten uitvoeren? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 energiedeskundigen / keurders actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende energiedeskundigen & keurders