Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

EPC zelf berekenen of laten berekenen?

Online vind je verschillende tools om zelf je EPC-waarde te berekenen. Zijn deze nuttig? Dat hangt af van wat je wil doen met deze schatting. In dit artikel bespreken we de situaties waar een eigen berekening handig is en wanneer een officieel EPC attest nodig is.

Ga snel naar:
OPTIE 1: EPC zelf berekenen
OPTIE 2: EPC laten berekenen
CONCLUSIE: wat doe ik het best?

Vraag advies aan een EPC-deskundige!

 

 

Is mijn EPC-waarde zelf berekenen een goed idee?

Wil je gewoon een indicatie krijgen van de energiezuinigheid van je huis of appartement? Dan is zelf je EPC-waarde berekenen met online tools de makkelijkste keuze. Let op: deze schatting kan wel een officieel EPC niet vervangen.

BELANGRIJK: wil je je woning verkopen of verhuren? Dan volstaat het niet om je EPC zelf te berekenen. In dat geval ben je wettelijk verplicht om een officieel EPC te laten opstellen door een energiedeskundige (type A). Kom nu in contact met meerdere EPC-deskundigen!

 

OPTIE 1: EPC zelf berekenen

epc zelf berekenen

Een geschatte waarde van je EPC kan nuttig zijn. Wij zetten de voornaamste redenen op een rijtje:

  • Je schat het energielabel van je woning in en vergelijkt het met andere woningen in Vlaanderen.
  • Je ontdekt wat de geschatte invloed is van energiebesparende maatregelen (bv. zonnepanelen leggen of je dak beter isoleren) op je EPC-label.
  • Je gaat na hoe je het energielabel A kan halen (Vlaamse doelstelling tegen 2050).

 

Hoe mijn EPC zelf berekenen?

Online vind je tools om zelf je EPC te berekenen. De Vlaamse overheid heeft zelf ook de ‘Test uw EPC’ om een indicatief EPC te verkrijgen. Het is best dat je nog eens kijkt naar de facturen en documentatie van je woning. Om een zo correct mogelijke berekening te maken moet je exacte informatie invullen. Zoals het aantal centimeters isolatie, je type ventilatiesysteem en soort verwarmingssysteem. Wat zijn de stappen van een online EPC schatting?

 

  1. Geef je woningkenmerken in

    Het gaat hier over de soort bebouwing en de bewoonbare oppervlakte van je huis. Een open bebouwing van 250 vierkante meter zal natuurlijk iets moeilijker te verwarmen zijn dan een appartement van 120 vierkante meter.

  2. Geef aan hoe jij je woning verwarmt

    Hoe verwarm je je woning en je sanitair water? Je specifieke soort pomp, ketel, … moet je ook invullen. Enkel ‘gas’ is niet volledig genoeg. Gaat het in jouw woning over bv. een hybride warmtepomp, (niet-)condenserende ketel of kachel? Hierna vink je aan of je hernieuwbare systemen hebt zoals zonnepanelen of een zonneboiler.

  3. Vul in welke soort ventilatie aanwezig is in je woning

    Ook hier heb je wat kennis over je huis nodig. Er is natuurlijke ventilatie door roosters, mechanische afvoer (met vraagsturing), mechanische toe- en afvoer met warmteterugwinning of je kan natuurlijk ook geen ventilatie hebben in je woning.

  4. Geef aan welke isolatiegraad je woning heeft

    Hier vul je in hoeveel centimeter isolatie je dak, de vloeren en buitenmuren hebben. Ook de beglazing van je vensters geef je aan. Het kan dat je meerdere soorten beglazing hebt. In dat geval kies je voor de meest voorkomende soort.

 

Zelf EPC berekening maken: wat kost dat?

Deze online tools zijn helemaal gratis. Na het ingeven van enkele gegevens over je woning krijg je kosteloos een geschatte analyse van je EPC. Let wel: deze analyse is enkel een berekening van een beperkt aantal factoren en kan afwijken van de reële EPC-waarde.

Wil je naast de online berekening ook nog de exacte waarde weten van jouw EPC attest? Dit attest kost gemiddeld 100 à 200 euro (excl. btw). Ontvang nu gratis offertes op maat.

 

Veelgestelde vragen



  • Is een zelf berekende EPC-waarde betrouwbaar?

    Het is een goede schatting voor wat je EPC-waarde bedraagt, maar deze kan zeker afwijken van de echte waarde. De berekening is gebaseerd op een beperkt aantal factoren en veronderstellingen die niet altijd kloppen voor elke woning.Voor een officieel attest heb je ook bewijsstukken nodig. Als je bv. geen factuur hebt van je hoogrendementsglas, kan de deskundige het ook niet ingeven in je EPC. Bij de online berekening mag je dan wel alles invullen zonder bewijs. Hierdoor zal je een verschil in waarden zien.



  • Kan ik met een zelf berekende EPC-waarde een woning verkopen/verhuren?
    Nee. Sinds 1 mei 2023 is een EPC verplicht bij verhuur en verkoop van een woning. Toch een officieel EPC nodig? Ontvang vrijblijvend offertes van EPC-deskundigen.


  • Kan ik met een zelf berekende EPC-waarde een EPC labelpremie aanvragen?
    Nee. Hiervoor heb je twee EPC’s nodig die opgemaakt zijn door energiedeskundigen. Een EPC voor de energiezuinige renovatie en een EPC erna.

 


OPTIE 2: EPC laten berekenen

epc laten berekenen

Je EPC door een deskundige laten berekenen is interessant om de correcte EPC-waarde te weten van je woning, maar soms is het ook wettelijk verplicht.

 

Wanneer is een officieel EPC attest verplicht?

 

  • Bij verkoop: beschik je nog over een verouderd EPC (voor 2019)? Dan ben je verplicht om een nieuw EPC te laten opmaken.
  • Bij verhuur: dit geldt als je je woning, appartement, studio, … langer dan 2 maanden wil verhuren. Ook bij handelshuur is een EPC verplicht.
  • Na energierenovatie: sinds 2023 moeten woningen met een label E of F binnen de 5 jaar na aankoop grondig gerenoveerd worden naar minstens label D. Nadien moet je dit bewijzen met een nieuw EPC-attest, ook als je je woning niet verkoopt.
  • Om een EPC labelpremie aan te vragen: om de kosten van je energiezuinige verbouwing te drukken, kan je een EPC labelpremie aanvragen. Voor deze premie heb je eigenlijk twee officiële EPC’s nodig. Een vóór de verbouwing en een erna.

 

Hoe mijn EPC aanvragen?

Een EPC aanvragen doe je bij een energiedeskundige (Type A). Wat kan je verwachten in het proces van een EPC-aanvraag? Hier vind je een kort overzicht van de stappen:

 

  1. Je kiest een deskundige en vraagt een EPC keuring aan

    Een energiedeskundige (type A) is nodig voor een geldig attest. Zij hebben een specifieke opleiding gevolgd bij het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA).

  2. Je bereidt je voor op het plaatsbezoek

    Verzamel alle nodige bewijsstukken (die voldoen aan het EPC inspectieprotocol). Denk hierbij aan facturen, premieaanvragen, bouwplannen, werfverslagen, … Zorg er ook voor dat bv. je zolder, kelder en de buitengevel van je woning goed toegankelijk zijn.

  3. De EPC-deskundige komt bij je thuis langs en doet alle nodige vaststellingen

    De deskundige kijkt naar de bouwplannen of begint zelf te meten in geval dat deze niet aanwezig zijn. Hierna kijkt hij naar aspecten van de woning zoals isolatie, de soort verwarming, ventilatie, … Deze inspectie duurt doorgaans enkele uren, maar dit hangt af van de complexiteit van je woning.

  4. De deskundige verwerkt de info van je woning om je EPC attest te berekenen

    Al de informatie over je woning wordt door een complexe berekening op de computer omgezet naar een EPC-waarde om later in je attest te verwerken.

  5. Je krijgt je EPC attest en de factuur binnen 1 of 2 weken in je brievenbus

    Je moet de kosten van je EPC dus niet direct betalen op het moment van de keuring. De kosten van een EPC attest zijn niet fiscaal aftrekbaar.

 

Een EPC laten opmaken: wat kost dat?

Voor een EPC keuring en EPC attest betaal je 1 prijs. Afhankelijk van enkele pijlers betaal je een gemiddelde prijs van 100 à 200 euro, excl. btw.

Wat zijn de factoren die de prijs bepalen? Het type woning en de oppervlakte ervan, je regio en natuurlijk het tarief van de energiedeskundige zelf. Door deze variatie in prijs vraag je dan ook best meerdere offertes aan. Vrijblijvend prijzen aanvragen bij erkende energiedeskundigen kan je via de offertepagina.

 

Enkele veelgestelde vragen



  • Hoe lang is een EPC geldig?

    Een EPC attest is tien jaar geldig. Als je je woning verkoopt of verhuurt binnen deze tien jaar, heb je ook geen nieuw attest nodig.

    LET OP: al is een attest tien jaar geldig, bij verhuur mag je attest niet ouder dan 2019 zijn.



  • Wat als ik geen EPC kan voorleggen?
    Als verkoper is een EPC kunnen voorleggen wettelijk verplicht. Als je bij het opmaken van een notariële akte geen energiecertificaat kan tonen, moet de notaris dit melden bij het Vlaams Energieagentschap. Je kan vervolgens een boete krijgen van 500 tot 5.000 euro.


  • Welke wettelijke verplichtingen heb ik rondom het EPC?

    Er zijn drie belangrijke punten waar je op moet letten om boetes te vermijden. Bij de verkoop van je woning moet je een EPC attest kunnen voorleggen (boete tussen 500 en 5.000 euro). Dan is er ook nog de advertentieplicht. Als je je woning adverteert voor verkoop of verhuur moet je je officiële EPC vermelden (boetes van 250 tot 5.000 euro).

    Ten slotte hoort bij de renovatieverplichting ook een EPC om je verbouwing te bewijzen. Deze plicht houdt in dat woningen met een EPC-label E of F verplicht gerenoveerd moeten worden naar EPC-label D of beter binnen de 5 jaar na overdracht (boetes van 500 euro tot zelfs 200.000 euro).

 


CONCLUSIE: wat doe ik het best?

De EPC-waarde van je eigen woning of appartement schatten kan je makkelijk en gratis online doen. Het is wel geen vervanging van een officieel EPC-attest. Voor eigen gebruik is zelf je EPC berekenen een handige leidraad, maar soms is een officieel EPC gewoonweg wettelijk verplicht.

 

Zelf mijn EPC berekenen is een goed idee als…

  • je het energielabel van je woning wil inschatten
  • je het geschatte EPC van je woning wil vergelijken met andere woningen in Vlaanderen
  • je wil weten hoe je je woning energiezuiniger kan maken

 

Mijn EPC laten berekenen is wettelijk verplicht als…

  • je je woning wil verhuren
  • je je woning wil verkopen
  • je je woning hebt gerenoveerd
  • je een EPC labelpremie wil aanvragen voor je energetische renovatie

Kies je om een officieel EPC te laten berekenen? Kijk zeker naar meerdere EPC-deskundigen om de prijzen te kunnen vergelijken. Vergelijk nu erkende EPC-keurders in jouw buurt.

 

 

Vrijblijvend offertes ontvangen?

Wil je een EPC keuring, EPB keuring, energieaudit, ... laten uitvoeren? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 energiedeskundigen / keurders actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende energiedeskundigen & keurders