Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

EPC labelpremie 2024

Laatste update: 03 Jun 2024 – Van plan om je huis of appartement grondig energetisch te renoveren? Goed nieuws, sinds 2021 kan je daarvoor een EPC labelpremie aanvragen. Haal je na je energetische renovatie een hoger energielabel op je EPC-attest dan ervoor? Dan kom je in aanmerking voor deze premie. Hoeveel bedraagt de premie en wat zijn de voorwaarden? Hoe vraag je de labelpremie aan? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Bedrag EPC labelpremie
Voorwaarden EPC labelpremie
Hoe labelpremie aanvragen?
Vraag gratis offertes aan

 

Wat is de EPC labelpremie 2024?

Sinds 2021 kan je met de EPC labelpremie van Fluvius de kosten van je energetische renovatie drukken (isolatie, nieuwe cv-ketel, zonnepanelen, …). Haal je een hoger energielabel op je EPC-attest na de renovatie dan ervoor? Dan kan je aanspraak maken op deze premie. Welk EPC-label moet je daarvoor precies halen? Dat verschilt per type woning:

 • Huis: heeft je woning een EPC-label E of F? Dan moet je binnen de 5 jaar minstens het energielabel C halen dankzij je energetische renovatie.
 • Appartement: heeft je woning een EPC-label D, E of F? Dan moet je binnen de 5 jaar minstens het energielabel B halen dankzij je energetische renovatie.

LET OP: je hebt dus 2 EPC-attesten nodig voor deze labelpremie. Een vóór je energetische renovatie en een erna. Op zoek naar een erkende energiedeskundige voor het uitvoeren een EPC-keuring en afleveren van een EPC-attest? Ontvang gratis offertes bij EPC-verslaggevers actief in je buurt via de offerteservice.

epc labelpremie

 

Vanaf 1 januari 2025: verhoogde EPC-labelpremie o.b.v. inkomensgrenzen uit Mijn VerbouwPremie

Om een grotere hoeveelheid mensen uit een kwetsbare groep aan te zetten om hun woning grondig energetisch te renoveren, wordt de EPC-labelpremie verhoogd voor eigenaar-bewoners uit de laagste inkomenscategorie van de Mijn VebouwPremie én eigenaars die een woning of appartement verhuren via een sociaal verhuurkantoor (SVK). Meer info over deze gewijzigde subsidiebedragen volgt binnenkort!

 

Bedrag EPC labelpremie

Het bedrag van de EPC label premie hangt af van het type woning en het EPC-label dat je haalt na de renovatie. Je vindt de verschillende premiebedragen in de onderstaande tabel:

Behaald EPC-label na
renovatie binnen de 5 jaar
Premiebedrag voor huis
met label E of F
Premiebedrag voor appartement
met label D, E of F
Energielabel C€ 2.500/
Energielabel B€ 3.750€ 2.500
Energielabel A€ 5.000€ 3.750

BELANGRIJK: heb je recht op het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas (beschermde afnemer)? Dan liggen deze premiebedragen 20% hoger. TIP: een EPC-verslaggever maakt niet alleen je EPC-attest op. Hij kan je ook verder informeren over de EPC label premie en zelfs helpen met de aanvraag. Vergelijk vrijblijvend tarieven, verplaatsingskosten, werkwijzen, uitvoertermijnen, … van verschillende EPC-verslaggevers actief in je buurt via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

Voorwaarden EPC labelpremie

Wil je je woning energetisch renoveren en aanspraak maken op de EPC label premie van Fluvius? Dan moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Voorwaarden woning: je kan de EPC labelpremie enkel krijgen voor een woning of wooneenheid met een ondermaatse energieprestatie. Dat moet je aantonen met een geldig EPC-attest dat niet ouder is dan 2019. Gaat het om een huis? Dan moet het energielabel op dat attest E of F zijn. Gaat het om een appartement? Dat moet het energielabel op het attest D, E of F zijn.
 • Termijn van de renovatie: binnen 5 jaar na de datum op dat EPC-attest moet je door je energetische renovatie een hoger EPC-label halen. Bij een huis is dat minstens het energielabel C en bij een appartement minstens het energielabel B. Het behaalde EPC-label moet worden aangetoond met een nieuw EPC-attest. Dat nieuwe EPC mag max. 12 maanden oud zijn op het moment van de aanvraag van je EPC labelpremie.
 • Andere premies: de EPC labelpremie van Fluvius is niet cumuleerbaar met de Totaalrenovatiebonus. Heb je al een premieaanvraag bij Fluvius ingediend voor werken met een eindfactuur vóór 2021? Dan zit je in het traject van de Totaalrenovatiebonus. Gaat het om werken met een eindfactuur vanaf 2021? Dan zit je in het traject van de EPC label premie.
 • Erkende energiedeskundige: voor deze EPC premie moet je dus 2 EPC-keuringen laten uitvoeren door een erkende energiedeskundige type A. Zo’n EPC-verslaggever komt bij je langs en verwerkt alle nodige data in een softwareprogramma. Dat doet hij op basis van de nodige vaststellingen en eventuele bewijsstukken die je aanlevert. Enkele  dagen later krijg je je EPC-attest in de brievenbus.

 

BELANGRIJK:
Sinds 2023 geldt de renovatieverplichting

Koop je in 2023 een energieverslindende woning of appartement (energielabel E of F)? Dan ben je verplicht om binnen de 5 jaar investeringen te doen zodat je woning minimaal EPC label D behaalt. In deze situatie kan je flink wat besparen dankzij de EPC labelpremie. Aan het einde van deze 5 jaar moet je het resultaat van je renovatiewerken kunnen staven met een nieuw EPC verslag. Het niet naleven van deze verplichting kan je een fikse boete opleveren.

Gratis offertes voor een EPC-keuring aanvragen? Je kan gratis en vrijblijvend voorstellen aanvragen bij erkende energiedeskundigen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

 

labelpremie

Hoe EPC labelpremie aanvragen?

Je vraagt je EPC label premie bij Fluvius best online aan.  Dat gaat sneller. Bovendien kan je je dossier ook beter opvolgen, ontbrekende documenten toevoegen, … De aanvraag voor de labelpremie bestaat uit 2 stappen:

 • STAP 1 = activatie van de EPC labelpremie (voor de renovatie): je start je aanvraag door je EPC labelpremie te activeren op de site van Fluvius. Je geeft de gegevens van het EPC van je woning in (datum, certificaatnummer, …) en duidt het EPC-label aan. Daarna heb je 5 jaar de tijd om je woning te renoveren.
 • STAP 2: uitbetaling van de EPC labelpremie (na de renovatie): is je woning gerenoveerd en heb je een nieuw EPC laten opmaken? Dan kan je overgaan tot de uitbetaling van je labelpremie. Je geeft op de site van Fluvius de gegevens van het EPC van na de renovatie in en duidt het nieuwe EPC-label aan. Voldoe je aan alle voorwaarden? Dan gaat Fluvius over tot de uitbetaling van je EPC labelpremie.

 

Vergelijken loont: vraag advies aan meerdere EPC-verslaggevers

Een EPC-verslaggever geeft advies op maat over deze labelpremie en bezorgt je alle documenten voor een vlotte en correcte aanvraag bij Fluvius. Uiteraard voert zo’n erkende energiedeskundige ook je EPC-keuringen uit volgens het huidige inspectieprotocol. Gemiddeld kost zo’n keuring (incl. EPC-attest) 100 à 200 euro, excl. btw.

TIP: wil je gericht tarieven, maar ook verplaatsingskosten, werkwijzen, … van EPC-verslaggevers vergelijken? Vraag dan gratis verschillende voorstellen aan bij erkende energiedeskundigen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

 

FAQ EPC labelpremie 2024

Heb je nog extra vragen over de EPC labelpremie voor de energetische renovatie van je woning? Dan kan je altijd terecht bij een EPC-verslaggever actief in je buurt. Ook hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen: • Is een energetische renovatie ook interessant zonder EPC labelpremie?

  Absoluut. Door je woning te verduurzamen, bijvoorbeeld door beter te isoleren, een energiezuinige verwarmingsketel te plaatsen, zonnepanelen te installeren, … bespaar je enorm op je energiekosten. Door die lagere energiefactuur verdien je jouw investeringen dus sowieso terug, ook zonder EPC labelpremie. Bovendien stoot je ook veel minder CO2 uit én stijgt je woning flink in waarde.

  Van plan om je woning te renoveren of te verkopen? Vraag dan een EPC-keuring aan bij meerdere erkende energiedeskundigen actief in je buurt. Zo kan je hun tarieven, werkwijzen, … vergelijken. Start je aanvraag hier! • Hoe weet ik of ik voldoe aan de voorwaarden voor de EPC labelpremie?

  Een EPC-verslaggever kan je uitgebreid informeren over de voorwaarden van de EPC labelpremie. Hij voert je 1e EPC-keuring uit en adviseert over wat je moet doen om bij je 2e EPC-keuring het vereiste EPC-label te halen. En dat is niet alles… Zo’n erkende energiedeskundige kan je ook helpen bij de aanvraag van je EPC labelpremie bij Fluvius.

  Advies op maat nodig? Je kan vrijblijvend contact opnemen met meerdere EPC-verslaggevers actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Vrijblijvend offertes ontvangen?

Wil je een EPC keuring, EPB keuring, energieaudit, ... laten uitvoeren? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 energiedeskundigen / keurders actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende energiedeskundigen & keurders