Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Epc attest prijs 2024

Ben je van plan om een woning, appartement, … te verkopen of te verhuren? Of moet je een nieuw attest laten opmaken? Dan laat je dat best over aan een energiedeskundige. De kosten betaal je als verkoper of verhuurder zelf. Maar wat is de prijs om een epc attest te laten opmaken? Het antwoord lees je, samen met andere interessante info over de prijs van een epc certificaat, in dit artikel.

 

Epc certificaat prijs per woningtype

De kostprijs van een epc attest is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type woning, de plaats waar de woning staat en de energiedeskundige die het EPC opmaakt. Enkele richtprijzen.

Type woningKostprijs epc attest (excl. btw)
Studio
± €90 à €120
Appartement
± €100 à €140
Rijwoning± €120 à €160
Half-open woning
± €140 à €180
Open bebouwing± €150 à €200
Wil je de EPC-waarde van jouw woning laten berekenen? Vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij erkende energiedeskundigen kan via de offertepagina.

 

Epc keuring prijs: Factoren van invloed

We zeiden het al, er zijn 3 factoren die een invloed hebben op de prijs van een epc attest: Het type woning, de regio en de energiedeskundige zelf.

 

1. Type woning

De prijs van een EPC hangt voornamelijk af van het type woning. Zo moet je voor de keuring van een eenvoudige studio minder betalen dan voor de keuring van een complexe woning met meerdere etages. Doorgaans maakt men een onderscheid tussen studio’s, appartementen, rijwoningen, half-open woningen en open bebouwingen.

Hoe groter de woning, hoe langer de energiedeskundige bezig is. Dat heeft vanzelfsprekend ook een invloed op de uiteindelijke kostprijs.

Normaal duurt een epc audit een uur tot enkele uren. Beschik je over bouwplannen, facturen of andere technische documenten waarop belangrijke informatie over de woning staat, dan kan de keuring sneller verlopen.

De energiedeskundige kan dan heel wat gegevens uit deze informatiebronnen halen en alles sneller invoeren in de berekeningssoftware. De deskundige hoeft dan niet eerst allerlei inspecties uit te voeren of metingen te doen. De keuring duurt daardoor minder lang dan normaal, met een positieve invloed op de kostprijs. Bovendien zal de energiescore realistischer zijn als je op voorhand al heel wat info over de woning ter beschikking kan stellen.

 

2. Regio waar de woning staat

Elk gewest heeft zijn eigen wetten en regels met betrekking tot het epc certificaat. Elk gewest heeft als gevolg daarvan ook zijn eigen energiedeskundigen.

Vlaanderen heeft meer energiedeskundigen dan de rest van het land. Bijgevolg liggen de prijzen voor het laten uitvoeren van een epc keuring hier dan ook lager. In Brussel betaal je zo’n 20% meer dan in Vlaanderen. In Wallonië is dat dubbel zoveel.

 

3. Energiedeskundige

Hoewel een EPC door de overheid verplicht is, legt de overheid of het Energie Agentschap geen vaste prijzen op voor het laten opmaken van een EPC attest. De energiedeskundigen kunnen dus zelf bepalen welke prijs ze aanrekenen voor een keuring.

Je doet er dus goed aan offertes aan te vragen bij meerdere energiedeskundigen. Zo kan je makkelijk verschillende aanbiedingen vergelijken en het aanbod kiezen dat het best past bij jouw situatie en verwachtingen. Vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij verschillende erkende energiedeskundigen kan via de offertepagina.

 

Een EPC keuring verplicht bij de verkoop van woongebouwen. Het attest moet ook verplicht voorgelegd worden aan elke kandidaat-koper. De verplichting geldt ook voor het verhuren van woningen. Meer over de regels en verplichtingen lees je in dit artikel.

 

prijs-epc-attest

 

Moet ik de epc prijs direct betalen?

Nee. De energiedeskundige die jouw keuring deed, moet eerst een rapport opmaken. Daarbij voert hij alle data in op een computersysteem waarna het certificaat uitgeprint kan worden. Ongeveer na een week ontvang je het certificaat per post, samen met de factuur. Benieuwd naar de inhoud van zo’n epc attest? Lees er hier meer over.

 

Kies voor een erkende energiedeskundige

Een epc attest mag enkel opgemaakt worden door een energiedeskundige type A. Deze hebben een speciale opleiding gevolgd en werden door het Vlaamse Gewest erkend. Vrijblijvend prijzen op maat aanvragen kan via de offertepagina.

 

Vrijblijvend offertes ontvangen?

Wil je een EPC keuring, EPB keuring, energieaudit, ... laten uitvoeren? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 energiedeskundigen / keurders actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende energiedeskundigen & keurders