Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

EPC nieuwbouw

Wil je je nieuwbouwwoning verkopen of verhuren? Met een energieprestatiecertificaat (EPC) toon je aan hoe energiezuinig die woning is. Dit is verplicht voor alle woningen in Vlaanderen. Een EPC nieuwbouw krijg je door na de bouwwerken een EPB-aangifte te doen. Wat zijn de voorwaarden van dit EPC Bouw, hoe krijg je het certificaat en wat kost het je? Je leest het in dit artikel!

Ga snel naar:
Voorwaarden EPC Bouw 
Hoe EPC nieuwbouw bekomen?
Prijs EPC nieuwbouw
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Wat is een EPC nieuwbouw?

Een EPC nieuwbouw geeft aan hoe energiezuinig je nieuwbouwwoning is en of deze voldoet aan de EPB-eisen (Energieprestatie en Binnenklimaat). Deze krijg je na het indienen van een EPB-aangifte, die verplicht is bij nieuwbouw of een ingrijpende energetische renovatie. Na het afronden van de keuring levert je EPB-verslaggever het EPC Bouw aan.

epc nieuwbouw

 

Voorwaarden EPC Bouw

Wat zijn de voorwaarden van een EPC Bouw en wat is het verschil met een EPC voor bestaande woningen? Een kort overzicht:

 

EPC Bouw

Een EPC Bouw laat je opstellen bij een nieuwbouw of ingrijpende energetische renovatie. Het vormt een onderdeel van je EPB-aangifte. Zo’n EPC nieuwbouw geeft met een E-peil aan hoe energiezuinig je nieuwbouwwoning is. Hoe lager dat E-peil, hoe energiezuiniger de woning. Enkele voorwaarden:

 • Geldigheid: een EPC nieuwbouw is 10 jaar geldig na de ingebruikname van het pand of vanaf het einde van de werkzaamheden. Voor niet-residentiële gebouwen is dat 5 jaar.
 • EPB-eisen: in Vlaanderen gelden normen en eisen op vlak van EPB. Zo mag een nieuwbouwwoning een E-peil van maximaal E30 hebben en moet het minimale aandeel van hernieuwbare energie minstens 25 kWh per m² per jaar zijn.
 • Indienen van de EPB-aangifte: de EPB-verslaggever dient de aangifte uiterlijk 5 jaar na het verlenen van de bouwvergunning in.
 • Aanlevering EPC Bouw: je krijgt het EPC Bouw binnen de 12 maanden vanaf ingebruikname van het pand of het neerleggen van vergunnings – of meldingsplichtige werken.
 • Verkopen of verhuren van je woning: wil je de gebouwde woning verkopen of verhuren? Dan heb je een geldig EPC nieuwbouw nodig. Is het certificaat niet meer geldig? Dan moet je een EPC voor bestaande woningen laten opmaken.

 

EPC bestaande woningen

In een EPC voor bestaande woningen is de energiezuinigheid van een gebouw aangegeven met een label.  Dit label gaat van een F (slechte score) tot een A+ (goede score) en is ondersteund door een energiescore in kWh/m² per jaar.  Ook dit EPC is 10 jaar geldig, maar laat je daarentegen opmaken door een energiedeskundige A. Deze vakmensen hebben hier een speciale opleiding voor afgerond en zijn in heel Vlaanderen erkend.

 

EPC aanvragen? Vergelijk offertes!

Is het tijd voor een EPC keuring van je nieuwbouw of bestaande woning? Laat je dan adviseren door een vakman. Met onze offerteservice vergelijk je voorstellen van 2 à 3 erkende vakmensen actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

Hoe EPC nieuwbouw bekomen?

Wil je een nieuwbouwwoning verkopen of verhuren? Dan moet je na de bouwwerken een EPB-aangifte doen om een EPC Bouw te bekomen. Hieronder alle stappen op een rijtje:

 

 1. Geschikte EPB-verslaggever kiezen

  De EPB-verslaggever is verantwoordelijk voor de rapportering van de werken. Daarnaast zorgt de verslaggever voor het opstellen én inleveren van de EPB-aangifte en het EPC Bouw. Het kan gaan om de ontwerpende architect, maar ook om een andere ingenieur.

 2. EPB-aangifte indienen

  Na de bouwwerken stelt de expert je EPB-aangifte op. De verslaggever moet de EPB-aangifte uiterlijk 5 jaar na de verlening van de bouwvergunning indienen bij het Vlaams Energieagentschap.

 3. Aflevering van EPC Bouw

  Je ontvangt je EPC Bouw binnen de 12 maanden na ingebruikname van het pand of beëindiging van vergunnings – of meldingsplichtige werken. Op dat document staat of je woning voldoet aan de energieprestatieregelgeving.

 

Prijs EPC nieuwbouw

Er is geen vaste prijs voor het opstellen van een EPC nieuwbouw. Dit hangt namelijk af van meerdere factoren als de complexiteit van het project, de omvang van de woning, … Over het algemeen kan je rekenen op de volgende richtprijzen:

Soort woningGemiddelde richtprijs (excl. btw)
Studio€ 120 - 150
Appartement€ 140 - 175
Halfopen woning€ 160 - 200
Open bebouwing€ 190 - 250

 

Vergelijk offertes voor gerichte prijzen!

Benieuwd naar hoeveel een EPC (bouw of bestaande woning) voor jouw woning zou kosten? Ontvang gerichte prijzen en advies op maat van erkende vakmensen actief in jouw buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Vrijblijvend offertes ontvangen?

Wil je een EPC keuring, EPB keuring, energieaudit, ... laten uitvoeren? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 energiedeskundigen / keurders actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende energiedeskundigen & keurders