EPCwaarde.be
Online info & advies over het EPC en andere energiekeuringen en -audits.
Vergelijk erkende energiedeskundigen en keurders online!
header image
EPCwaarde.be

EPC wetgeving 2022

Het doel van een EPC attest is om de kandidaat koper of huurder te informeren over de energieprestaties van zijn of haar toekomstige woning. Maar hoe zit het met de EPC wetgeving in Vlaanderen, Brussel en Wallonië? Wanneer is zo’n attest verplicht? En wie mag een EPC keuring uitvoeren? In dit artikel lees je meer over de EPC wetgeving anno 2022.

Ga snel naar:
1. EPC wetgeving Vlaanderen
2. EPC wetgeving Brussel
3. EPC wetgeving Wallonië

Vraag EPC keuring aan

 

1. EPC wetgeving Vlaanderen

Wetgeving epc

In Vlaanderen is een EPC verplicht bij:

 • Verkoop: wil je je woning, appartement, studio of klein niet-residentieel gebouw (kantoor, broodjeszaak, …) verkopen met publieke reclame? Dan moet je een EPC laten opmaken.
 • Verhuur (langer dan 2 maanden): wil je je woning, appartement, studio of klein niet-residentieel gebouw (kantoor, broodjeszaak, …) langer dan 2 maanden verhuren met publieke reclame? Ook dan is een EPC verplicht in Vlaanderen.
 • Nieuwbouw: bij nieuwbouwwoningen geeft het EPC-bouw aan of de woning voldoet aan de nieuwste EPB-eisen (Energieprestatie en Binnenklimaat).

BELANGRIJK: vanaf 2022 moet er bij appartementsgebouwen een EPC van de gemeenschappelijke delen zijn. Deze verplichting staat los van een verkoop of verhuur. Je kan dit EPC attest nu al laten opmaken. Een EPC deskundige geeft je graag meer uitleg. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offerteservice.

 

En wanneer is een EPC niet verplicht in Vlaanderen?

Er zijn ook situaties waarin een EPC in Vlaanderen niet verplicht is. Dat is onder meer het geval als je:

 • je woning zonder publieke reclame verkoopt of verhuurt (bv. tussen familieleden).
 • een serviceflat of noodwoning verhuurt aan een dagprijs zonder huurovereenkomst.
 • een vakantiewoning verhuurt voor minder dan 2 maanden.
 • een onbewoonbaar verklaarde woning verkoopt.

 

Hoe lang is een EPC geldig in Vlaanderen?

Volgens de EPC wetgeving in Vlaanderen is een EPC attest 10 jaar geldig. Let op: laat je werken uitvoeren om je woning energiezuiniger te maken? Dan moet je nadien wel een nieuw EPC laten opmaken.

 

Wie moet een EPC keuring uitvoeren in Vlaanderen?

In Vlaanderen mag enkel een EPC deskundige een EPC keuring uitvoeren. Deze expert heeft de opleiding  tot energiedeskundige type A gevolgd en is erkend door het Vlaams Energieagentschap. Op basis van de verzamelde gegevens (isolatie, verwarmingsinstallatie, …) maakt hij dan een EPC attest op met onder meer de energiescore van je woning.

 

Hoeveel kost een EPC in Vlaanderen?

De kostprijs voor een EPC keuring + het EPC attest hangt in de eerste plaats af van het type woning. In het algemeen mag je rekenen op een gemiddelde prijs tussen 100 en 200 euro, excl. btw.

TIP: dit zijn slechts richtprijzen. De tarieven kunnen ook verschillen van deskundige tot deskundige. Wil je vlot prijzen, adviezen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan gratis voorstellen aan bij 2 à 3 EPC deskundigen actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

Niet naleven EPC wetgeving: welke sancties?

Kan je geen geldig EPC attest voorleggen? Dan riskeer je een boete tussen 500 en 5.000 euro. Er staan ook financiële sancties op het niet naleven van de advertentieplicht (EPC attest op publieke reclame). Die boetes starten vanaf 250 euro, maar kunnen ook gradueel oplopen tot 5.000 euro.

 


2. EPC wetgeving Brussel

epc wetgeving
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gaat het niet om een EPC, maar om een EPB-certificaat (Energieprestatie van gebouwen). Zo’n EPB is verplicht bij de verkoop en verhuur van een woning groter dan 18 m² of van een kantoor groter dan 500 m². Er bestaan 3 verschillende modellen van het EPB:

 • EPB ‘Nieuwbouw’: voor nieuwbouwconstructies (huizen, scholen, kantoren,…) waarvan de 1e stedenbouwkundige vergunning na 1 juli 2008 werd ingediend
 • EPB ‘Wooneenheid’: voor oudere (eventueel gerenoveerde) woningen (stedenbouwkundige vergunning ingediend voor 1 juli 2008)
 • EPB ‘Kantoren’: voor oudere kantoren die groter zijn dan 500 m² (stedenbouwkundige vergunning ingediend voor 1 juli 2008)

 

En wanneer is een EPB niet verplicht in Brussel?

Er zijn ook situaties waarin een EPB in Brussel niet verplicht is. Dat is o.a. het geval als het gaat om:

 • een schenking
 • een woonwagen (zonder bevestiging aan de grond), een woonboot, …
 • gebouwen zonder verwarming

 

Hoe lang is een EPB geldig in Brussel?

Volgens de EPC wetgeving in Brussel is een EPB-certificaat 10 jaar geldig. Let op: laat je werken uitvoeren om je woning energiezuiniger te maken? Dan moet je nadien wel een nieuw EPB-certificaat laten opmaken.

 

Wie moet een EPB keuring uitvoeren in Brussel?

In Brussel mogen enkel EPB-certificateurs een EPB keuring uitvoeren. Het gaat om deskundigen die opgeleid en erkend zijn door Leefmilieu Brussel. Op basis van de verzamelde gegevens (isolatie, ventilatie, eventuele zonnepanelen of zonneboiler, …) maakt deze onafhankelijke expert een EPB-certificaat op met onder meer de energieklasse van je woning (A tot G).

 

Hoeveel kost een EPB in Brussel?

De kostprijs voor een EPB keuring + het certificaat hangt in de eerste plaats af van het type woning. In het algemeen mag je rekenen op een gemiddelde prijs tussen 100 en 200 euro, excl. btw.

TIP: dit zijn slechts richtprijzen. De tarieven kunnen ook verschillen van certificateur tot certificateur. Wil je vlot prijzen, adviezen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan gratis voorstellen aan bij 2 à 3 experten actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

Niet naleven EPB wetgeving: welke sancties?

Kan je geen geldig EPB-certificaat voorleggen in Brussel? Of leef je de advertentieverplichting niet na (EPB op publieke reclame)? Dan riskeer je een gevangenisstraf van 8 dagen tot 12 maanden en/of een geldboete van 25 tot 25.000 euro.

 


3. EPC wetgeving Wallonië

epc wetgeving wallonië

In Wallonië is het EPC bekend als het PEB (Performance Energétique des Bâtiments). Dit certificaat is verplicht bij de verkoop en verhuur van een gebouw met een totale bruikbare oppervlakte van meer dan 50 m².

Let op: bij appartementsgebouwen is in Wallonië ook een deelrapport nodig voor gemeenschappelijke installaties (verwarmingsinstallatie, ventilatiesysteem, eventuele zonnepanelen, …).

 

En wanneer is een PEB niet verplicht in Wallonië?

Er zijn ook situaties waarin een PEB in Wallonië niet verplicht is. Dat is o.a. het geval als het gaat om:

 • een schenking
 • een onbewoonbaar verklaarde woning (bevestigd door het Waalse gewest)
 • een caravan (zonder grondanker), een woonboot, …
 • een gebouw dat je wil laten slopen (mét sloopvergunning)

 

Hoe lang is een PEB geldig in Wallonië?

Volgens de EPC wetgeving in Wallonië is een PEB-certificaat 10 jaar geldig. Let op: laat je werken uitvoeren om je woning energiezuiniger te maken? Dan moet je nadien wel een nieuw PEB-certificaat laten opmaken.

 

Wie moet een PEB keuring uitvoeren in Wallonië?

In Wallonië mag enkel een ‘certificateur PEB’ een PEB keuring uitvoeren. Het gaat om onafhankelijke experten die erkend zijn door de Waalse overheid. Op basis van de verzamelde gegevens (isolatie, verwarmingsinstallatie, …) maakt deze deskundige een PEB-certificaat op met onder meer de energiescore van je woning.

 

Hoeveel kost een PEB in Wallonië?

De kostprijs voor een PEB keuring + het certificaat hangt in de eerste plaats af van het type woning. In het algemeen mag je rekenen op een gemiddelde prijs tussen 100 en 200 euro, excl. btw.

TIP: dit zijn slechts richtprijzen. De tarieven kunnen ook verschillen van certificateur tot certificateur. Wil je vlot prijzen, adviezen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan gratis voorstellen aan bij 2 à 3 experten actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

Niet naleven PEB wetgeving: welke sancties?

Kan je geen geldig PEB-certificaat voorleggen? Dan riskeer je een geldboete van minimaal 250 euro. Dit bedrag kan zelfs oplopen tot 50.000 euro.

 

Vrijblijvend offertes ontvangen?

Wil je een EPC keuring, EPB keuring, energieaudit, ... laten uitvoeren? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 energiedeskundigen / keurders actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende energiedeskundigen & keurders