EPC wetgeving 2024
Het doel van een EPC attest is om de kandidaat koper of huurder te informeren over de energieprestaties van zijn of haar toekomstige woning. Maar hoe zit het met de EPC wetgeving in Vlaanderen, Brussel en Wallonië? Wanneer is zo’n attest verplicht? En wie mag een EPC keuring uitvoeren? In dit artikel lees je meer over de EPC wetgeving anno 2024.
Ga snel naar:
1. EPC wetgeving Vlaanderen
2. EPC wetgeving Brussel
3. EPC wetgeving Wallonië
1. EPC wetgeving Vlaanderen
In Vlaanderen is een EPC verplicht bij:
- Verkoop: wil je je woning, appartement, studio of klein niet-residentieel gebouw (kantoor, broodjeszaak, …) verkopen met of zonder publieke reclame? Dan moet je een EPC laten opmaken. Heb je een EPC certificaat dat dateert van voor 2019? Dan moet je in dit geval ook een nieuw certificaat laten opmaken.
- Verhuur (langer dan 2 maanden): wil je je woning, appartement, studio of klein niet-residentieel gebouw (kantoor, broodjeszaak, …) langer dan 2 maanden verhuren met of zonder publieke reclame? Ook dan is een EPC verplicht in Vlaanderen.
- Nieuwbouw: bij nieuwbouwwoningen geeft het EPC-bouw aan of de woning voldoet aan de nieuwste EPB-eisen (Energieprestatie en Binnenklimaat).
BELANGRIJK: sinds 1 mei 2023 is een EPC attest verplicht bij alle vormen van notariële overdracht in volle eigendom. Dat betekent dat je ook over een EPC moet beschikken bij bijvoorbeeld een schenking van een eigendom of de inbreng van een eigendom in een huwgemeenschap. Dat was voordien nog niet het geval. Voor elke notariële akte na 1 mei 2023 is dus een geldig EPC attest verplicht.
En wanneer is een EPC niet verplicht in Vlaanderen?
Er zijn ook situaties waarin een EPC in Vlaanderen niet verplicht is. Dat is onder meer het geval als je:
- een serviceflat of noodwoning verhuurt aan een dagprijs zonder huurovereenkomst.
- een vakantiewoning verhuurt voor minder dan 2 maanden.
- een woonboot verkoopt of verhuurt.
- …
Hoe lang is een EPC geldig in Vlaanderen?
Volgens de EPC wetgeving in Vlaanderen is een EPC attest voor residentiële eenheden, alsook een EPC attest voor kleine niet-residentiële eenheden 10 jaar geldig. Een EPC en een EPC bouw voor niet-residentiële eenheden is daarentegen maar 5 jaar geldig. Let op: laat je werken uitvoeren om je woning energiezuiniger te maken? Dan moet je nadien altijd een nieuw EPC laten opmaken.
LET OP: is je huidige attest ouder dan 1 januari 2019 en wil je je woning of appartement verkopen? Dan moet je een nieuw attest laten opmaken. Ook al is het nog geen 10 jaar oud. Een energiedeskundige helpt je hier bij. Kom in contact met een professional actief in je buurt.
Wie moet een EPC keuring uitvoeren in Vlaanderen?
In Vlaanderen mag enkel een EPC deskundige een EPC keuring uitvoeren. Deze expert heeft de opleiding tot energiedeskundige type A (of type D voor niet-residentiële gebouwen) gevolgd en is erkend door het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). Op basis van de verzamelde gegevens (isolatie, verwarmingsinstallatie, …) maakt deze een EPC attest op met onder meer de energiescore van je woning.
Hoeveel kost een EPC in Vlaanderen?
De kostprijs voor een EPC keuring + het EPC attest hangt in de eerste plaats af van het type woning. In het algemeen mag je rekenen op een gemiddelde prijs tussen 100 en 200 euro, excl. btw.
TIP: dit zijn slechts richtprijzen. De tarieven kunnen ook verschillen van deskundige tot deskundige. Wil je vlot prijzen, adviezen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan gratis voorstellen aan bij 2 à 3 EPC deskundigen actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.
Niet naleven EPC wetgeving: welke sancties?
Kan je geen geldig EPC attest voorleggen? Dan riskeer je een boete tussen 500 en 5.000 euro. Er staan ook financiële sancties op het niet naleven van de advertentieplicht (EPC attest op publieke reclame). Die boetes starten vanaf 250 euro, maar kunnen ook gradueel oplopen tot 5.000 euro.
BELANGRIJK: er geldt een renovatieverplichting voor alle residentiële woningen, zowel eengezinswoningen als appartementen. Dat betekent dat huizen met een label E of F verplicht gerenoveerd moeten worden naar label D of beter binnen de 5 jaar na overdracht. Dit moet je nadien kunnen aantonen met een nieuw EPC attest.
EPC gemeenschappelijke delen
Er bestaat een EPC van de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw. Dit document geeft aan hoe energiezuinig de gemeenschappelijke delen (vloeren, muren, daken,…) en de collectieve installaties van een appartementsgebouw zijn.
Sinds 2022 moeten grote appartementsgebouwen vanaf 15 gebouweenheden al beschikken over een EPC voor de gemeenschappelijke delen. Vanaf 5 gebouweenheden geldt de verplichting sinds 2023 en vanaf 2 gebouweenheden sinds 2024. Let wel, deze verplichting staat los van verkoop of verhuur.
TIP: een EPC deskundige helpt je graag verder met het bepalen van de EPC gemeenschappelijke delen. Kom in contact met een professional via onze offertedienst.
2. EPC wetgeving Brussel
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gaat het niet om een EPC, maar om een EPB-certificaat (Energieprestatie van gebouwen). Zo’n EPB is verplicht bij de verkoop en verhuur van een woning groter dan 18 m² of van een kantoor groter dan 500 m². Vanaf 2025 zullen alle woningen moeten beschikken over een EPB-certificaat. Er bestaan 3 verschillende modellen van het EPB:
- EPB ‘Nieuwbouw’: voor nieuwbouwconstructies (huizen, scholen, kantoren,…) waarvan de 1e stedenbouwkundige vergunning na 1 juli 2008 werd ingediend
- EPB ‘Wooneenheid’: voor oudere (eventueel gerenoveerde) woningen (stedenbouwkundige vergunning ingediend voor 1 juli 2008)
- EPB ‘Tertiaire eenheid’: voor oudere kantoren die groter zijn dan 500 m² (stedenbouwkundige vergunning ingediend voor 1 juli 2008)
En wanneer is een EPB niet verplicht in Brussel?
Er zijn ook situaties waarin een EPB in Brussel niet verplicht is. Dat is o.a. het geval als het gaat om:
- een schenking
- een woonwagen (zonder bevestiging aan de grond), een woonboot, …
- gebouwen zonder verwarming
- …
Hoe lang is een EPB geldig in Brussel?
Volgens de EPC wetgeving in Brussel is een EPB-certificaat 10 jaar geldig. Let op: laat je werken uitvoeren om je woning energiezuiniger te maken? Dan moet je nadien wel een nieuw EPB-certificaat laten opmaken.
Wie moet een EPB keuring uitvoeren in Brussel?
In Brussel mogen enkel EPB-certificateurs een EPB keuring uitvoeren. Het gaat om deskundigen die opgeleid en erkend zijn door Leefmilieu Brussel. Op basis van de verzamelde gegevens (isolatie, ventilatie, eventuele zonnepanelen of zonneboiler, …) maakt deze onafhankelijke expert een EPB-certificaat op met onder meer de energieklasse van je woning (A tot G).
Hoeveel kost een EPB in Brussel?
De kostprijs voor een EPB keuring + het certificaat hangt in de eerste plaats af van het type woning. In het algemeen mag je rekenen op een gemiddelde prijs tussen 100 en 200 euro, excl. btw.
TIP: dit zijn slechts richtprijzen. De tarieven kunnen ook verschillen van verslaggever tot verslaggever. Wil je vlot prijzen, adviezen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan gratis voorstellen aan bij 2 à 3 experten actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.
Niet naleven EPB wetgeving: welke sancties?
Kan je geen geldig EPB-certificaat voorleggen in Brussel? Of leef je de advertentieverplichting niet na (EPB op publieke reclame)? Dan riskeer je een gevangenisstraf van 8 dagen tot 12 maanden en/of een geldboete van 25 tot 25.000 euro.
3. EPC wetgeving Wallonië
In Wallonië is het EPC bekend als het PEB (Performance Energétique des Bâtiments). Dit certificaat is verplicht bij de verkoop en verhuur van alle residentiële gebouwen.
Let op: bij appartementsgebouwen is in Wallonië ook een deelrapport nodig voor gemeenschappelijke installaties (verwarmingsinstallatie, ventilatiesysteem, eventuele zonnepanelen, …).
En wanneer is een PEB niet verplicht in Wallonië?
Er zijn ook situaties waarin een PEB in Wallonië niet verplicht is. Dat is o.a. het geval als het gaat om:
- een schenking
- een onbewoonbaar verklaarde woning (bevestigd door het Waalse gewest)
- een caravan (zonder grondanker), een woonboot, …
- een gebouw dat je wil laten slopen (mét sloopvergunning)
- …
Hoe lang is een PEB geldig in Wallonië?
Volgens de EPC wetgeving in Wallonië is een PEB-certificaat 10 jaar geldig. Let op: laat je werken uitvoeren om je woning energiezuiniger te maken? Dan moet je nadien wel een nieuw PEB-certificaat laten opmaken.
Wie moet een PEB keuring uitvoeren in Wallonië?
In Wallonië mag enkel een ‘certificateur PEB’ een PEB keuring uitvoeren. Het gaat om onafhankelijke experten die erkend zijn door de Waalse overheid. Op basis van de verzamelde gegevens (isolatie, verwarmingsinstallatie, …) maakt deze deskundige een PEB-certificaat op met onder meer de energiescore van je woning.
Hoeveel kost een PEB in Wallonië?
De kostprijs voor een PEB keuring + het certificaat hangt in de eerste plaats af van het type woning. In het algemeen mag je rekenen op een gemiddelde prijs tussen 100 en 200 euro, excl. btw.
TIP: dit zijn slechts richtprijzen. De tarieven kunnen ook verschillen van certificateur tot certificateur. Wil je vlot prijzen, adviezen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan gratis voorstellen aan bij 2 à 3 experten actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.
Niet naleven PEB wetgeving: welke sancties?
Kan je geen geldig PEB-certificaat voorleggen? Dan riskeer je een geldboete van minimaal 250 euro. Dit bedrag kan zelfs oplopen tot 50.000 euro.