Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

EPC bij verkoop

De EPC score van een woning is bij verkoop van erg groot belang. Dankzij dit energieprestatiecertificaat krijgen toekomstige kopers een goed zicht op de energiezuinigheid en duurzaamheid van een huis of appartement. En hoe beter deze score, hoe meer geld verkopers voor hun woning kunnen krijgen. In dit artikel bespreken we alles over EPC bij verkoop, hoe de aanvraag in zijn werk gaat en hoeveel het je gemiddeld kost.

Ga snel naar:
Hoe EPC bij verkoop aanvragen?
Prijs EPC bij verkoop
Belangrijke aandachtspunten
FAQ EPC bij verkoop
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Is een EPC verplicht bij verkoop?

Een EPC bij verkoop is al jaren verplicht. Sterker nog, sinds 2022 moet een EPC van een bestaande woning zijn opgemaakt in 2019 of daarna (ook zonder publieke reclame). Zo’n EPC attest is een indicatie van hoe energiezuinig een woning is (kW/m²). Het is verplicht als al deze onderdelen aanwezig zijn:

 • Woonruimte
 • Toilet
 • Bad/douche
 • Keuken
 • Toegang vanaf openbare weg (eventueel een erf of gedeelde circulatieruimte)

EPC voor verkoop aanvragen? Kom vrijblijvend in contact met 2 à 3 energiedeskundigen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

epc bij verkoop

 

Hoe EPC bij verkoop aanvragen?

Heb je nog geen EPC en sta je op het punt om je huis te verkopen? Hieronder een overzicht van de stappen om een EPC attest bij verkoop aan te vragen:

 1. Energiedeskundige type A zoeken

  Eerst zal je een geschikte energiedeskundige type A moeten vinden. Alleen deze erkende energie-experts mogen namelijk zo’n EPC-keuring uitvoeren. Via onze gratis offerteservice kom je snel in contact met 2 à 3 energiedeskundigen actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 2. Bewijsstukken verzamelen voor EPC keuring

  Als eigenaar is het slim om van tevoren bepaalde bewijsstukken te verzamelen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om facturen van geplaatste isolatie, uitgevoerde renovatiewerken, … Deze documenten zal de vakman nodig hebben om een correct EPC attest af te leveren.

 3. Afspraak maken voor EPC keuring

  Heb je een afspraak gemaakt met de energiedeskundige? Dan komt hij snel langs om de EPC score van je woning te bepalen. Hiervoor houdt hij rekening met de aanwezige verwarmingsinstallatie, gekozen isolatiematerialen, eventuele zonnepanelen, …

 4. EPC score verbeteren (optioneel)

  Is de EPC score lager dan verwacht? Dan kan je meerdere energiebesparende maatregelen treffen om hier iets aan te doen. Hierna is het dan aangeraden om opnieuw een EPC keuring te laten uitvoeren. Zo profiteer je van een hogere EPC score en kan je jouw woning mogelijk voor een hoger bedrag verkopen.

 

Prijs EPC bij verkoop

In principe mogen energiedeskundigen hun eigen prijzen bepalen voor EPC keuringen, maar gemiddeld kan je uitgaan van € 100 – 200 (excl. btw). De exacte prijs varieert op basis van het type woning, de totale oppervlakte, … De richtprijzen op een rij:

Type woning Gemiddelde prijs (excl. btw)
Studio/studentenkamer (<50 m²)€ 90 - 120
Appartement (50 - 125 m²)€ 100 - 150
Rijtjeshuis ( 125 - 250 m²)€ 140 - 160
Vrijstaande woning (125 - 250 m²)€ 150 - 200

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Benieuwd naar de precieze prijs voor jouw EPC bij verkoop? Maak gebruik van onze offerteservice en kom snel in contact met meerdere specialisten in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

epc verkoop

 

Belangrijke aandachtspunten

 • Geldigheid EPC attest: een nieuw EPC attest is na de keuring 10 jaar geldig. Laat je energiebesparende maatregelen uitvoeren door een vakman? Dan is het verstandig om hierna een nieuwe EPC keuring in te plannen. Het oude EPC attest is dan namelijk niet meer representatief voor de huidige situatie.
 • EPC Bouw: een nieuwbouw woning moet zijn voorzien van een EPC Bouw. Deze zijn ook 10 jaar geldig en mag je gebruiken als attest wanneer je jouw huis wil verkopen. Is deze echter verlopen? Dan zal je eerst een nieuw EPC bij verkoop moeten aanvragen.
 • Wanneer EPC niet verplicht: in de meeste gevallen is een EPC keuring erg belangrijk, maar wanneer is dit eigenlijk niet nodig? Verkoop je een woonboot, een onbewoonbaar verklaarde wooneenheid of ga je scheiden en verkoop je jouw deel van de eigendom?  Alleen in deze gevallen hoef je geen EPC voor te leggen aan de nieuwe eigenaar(s).

 

Vergelijk energiedeskundigen via onze gratis offerteservice

Wil je zeker zijn van een correcte keuring en prijzen op maat voor jouw EPC bij verkoop? Vergelijk dan vrijblijvend voorstellen van vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

FAQ EPC bij verkoop

Heb je nog vragen over het verkrijgen van een EPC bij verkoop? Een expert kan je gericht advies geven op basis van jouw huis, je woonsituatie, … Hieronder geven we alvast antwoord op een aantal veelgestelde vragen: • Wat als je een huis zonder EPC wil verkopen?
  Dit is zeker niet aan te raden. Zo riskeer je een grote boete van € 500 – 5.000 als je een huis verkoopt en geen EPC kan voorleggen bij de nieuwe eigenaar(s). Ook kunnen zij dit melden bij de Vlaamse overheid, dus is de kans dat je betrapt wordt erg groot.


 • Hoe berekent een energiedeskundige de EPC waarde van je woning?
  Hiervoor kijkt een energiedeskundige type A naar het bouwjaar van je huis, het type woning, de verwarmings- en warmwaterinstallatie, … Ook zijn aanwezige isolatiematerialen en zonnepanelen (eventueel met zonneboiler) van belang.


 • Wat is een goede EPC waarde?
  Hoe lager de energiescore en hoe groener het energielabel, hoe beter! Hierbij ga je uit van energielabels van A+ t/m F (van goed naar slecht) en mogelijke scores van 0 – 500 kWh/m² per jaar. Goede EPC waardes zijn A voor appartementen, B voor rijwoningen en C voor open bebouwing.

 

 

Vrijblijvend offertes ontvangen?

Wil je een EPC keuring, EPB keuring, energieaudit, ... laten uitvoeren? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 energiedeskundigen / keurders actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende energiedeskundigen & keurders