Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

EPC keurder

Ben je van plan om je woning te verkopen of te verhuren? Dan moet je verplicht een EPC attest laten opmaken. Hiervoor moet je een EPC keurder of energiedeskundige type A inschakelen. Hoe gaat zo’n deskundige precies te werk? En hoeveel kost het om een EPC attest te laten opstellen? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Wat doet een EPC keurder?
Werkwijze EPC keurder
Prijs EPC keuring
Hoe EPC keurder kiezen?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom een beroep doen op een EPC keurder?

Ben je van plan om je woning te verkopen of te verhuren? Dan moet je bij de verkoopakte of het huurcontract een EPC attest voegen. Dit attest geeft betrouwbare informatie over de energieprestatie van jouw woning, iets waar toekomstige kopers en huurders steeds meer waarde aan hechten.

Let op: enkel een energiedeskundige type A is bevoegd om een EPC attest af te leveren. Kom snel en eenvoudig in contact met verschillende EPC keurders actief in jouw regio.

epc keurder

 

Wat doet een EPC keurder?

De opdracht van een EPC keurder is op te splitsen in 2 delen: de EPC keuring uitvoeren en het EPC attest opmaken. Een overzicht:

 • EPC keuring ter plaatse: tijdens een plaatsbezoek verzamelt een EPC keurder alle gegevens die hij nodig heeft om het energieverbruik en de EPC waarde te berekenen.
 • Opmaak EPC attest: op basis van de gegevens die de deskundige verzameld heeft tijdens het plaatsbezoek, maakt hij een rapport op waarop o.a. de energiescore van de woning wordt vermeld.

 

Hoe gaat een EPC keurder te werk?

Wat mag je precies verwachten wanneer je een EPC keuring laat uitvoeren? Een kort overzicht:

 1. Gegevens verzamelen

  De EPC keurder komt op een afgesproken tijdstip bij jou langs om alle gegevens te verzamelen die noodzakelijk zijn om het energieverbruik en de EPC waarde te berekenen: het volume van het gebouw, de afmetingen van de ramen en deuren, de opbouw van de wanden, de vloeren, het dak, … De deskundige gaat ook na welke verwarmingsinstallatie, warmwaterproductie en ventilatietechnieken er aanwezig zijn.

 2. Data ingeven

  Vervolgens verwerkt hij op kantoor alle data in een officieel softwareprogramma. Aan de hand hiervan berekent hij de EPC waarde van jouw woning.

 3. EPC attest opmaken

  Tot slot maakt hij het energieprestatiecertificaat op, dat hij via de post aan jou bezorgt. Je ontvangt het attest ongeveer 1 week na het plaatsbezoek. De deskundige biedt het attest ook aan bij het Vlaams Energieagentschap (VEA).

Een EPC attest laten opmaken? Contacteer vrijblijvend meerdere energiedeskundigen actief in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Prijs EPC keuring

De prijs van het attest hangt af van het type woning, de tijd die de EPC keurder aan de keuring besteedt en de locatie van de woning. Zo zal een keuring goedkoper zijn als je over voldoende documenten en facturen van bv. energiebesparende renovatiewerken beschikt, waardoor de deskundige minder metingen zelf moet uitvoeren.  Gemiddeld mag je in Vlaanderen op de volgende richtprijzen rekenen:

Soort woningGemiddelde richtprijs (excl. btw)
Studio€ 120 - 150
Appartement€ 140 - 175
Halfopen woning€ 160 - 200
Open bebouwing€ 190 - 250

LET OP: de overheid heeft geen vast tarief opgelegd voor een EPC keuring. De prijs kan dus verschillen van keurder tot keurder. Daarom is het belangrijk om goed te vergelijken zodat je de beste prijs betaalt voor je EPC attest. Vraag meerdere prijsvoorstellen aan bij EPC deskundigen in jouw buurt via onze offerteservice.

 

TIP: maak gebruik van de EPC labelpremie

Na een energetische renovatie kan je de EPC labelpremie van Fluvius aanvragen. Haal je na de renovatie een hoger energielabel op je EPC attest dan ervoor? Dan kan je met deze premie een deel van de kosten drukken.

 

woning thermografisch onderzoek

 

Hoe een EPC keurder kiezen?

Waarmee moet je rekening houden wanneer je een EPC deskundige wil inschakelen? Enkele aandachtspunten:

 

1. Kies voor een erkend EPC keurder

Enkel een erkend energiedeskundige type A mag EPC attesten opmaken en afleveren. Zo’n deskundige is erkend door het Vlaams Energieagentschap (VEA) en heeft hiervoor een opleiding gevolgd.

 

Hoe herken je een erkend EPC keurder?

Op de site van de Vlaamse overheid kan je een lijst raadplegen met alle erkende energiedeskundigen type A. Concreet moet een EPC keurder:

 • Een opleiding gevolgd hebben die erkend is door het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA)
 • Een examen afleggen
 • Zich registreren als energiedeskundige type A in de energieprestatiecertificatiedatabank
 • Jaarlijks 6 uur permanente vorming volgen om zijn erkenning te behouden

 

2. Houd rekening met de deadline

Wanneer je je woning verhuurt of verkoopt, moet je het EPC attest bij de verkoopakte of het huurcontract voegen. Het is dus belangrijk dat je op tijd de keuring aanvraagt. Informeer bij je EPC keurder naar de uitvoeringstermijn en maak hierover goede afspraken, zodat je je energieprestatiecertificaat op tijd krijgt.

LET OP: wil je je woning verkopen, dan mag het EPC attest niet eerder dan 2019 opgemaakt zijn.

 

3. Vergelijk de prijzen

Aangezien er geen opgelegd tarief is voor een EPC keuring, kan de prijs voor een keuring verschillen van keurder tot keurder. Door goed te vergelijken kan je voor de goedkoopste energiedeskundige kiezen, maar wees wel realistisch: té lage prijzen zijn meestal ook te mooi om waar te zijn. Vergelijk eenvoudig prijsvoorstellen van verschillende EPC keurders in jouw regio via onderstaand offerteformulier:

 

Vrijblijvend offertes ontvangen?

Wil je een EPC keuring, EPB keuring, energieaudit, ... laten uitvoeren? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 energiedeskundigen / keurders actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende energiedeskundigen & keurders