Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

EPC waarde verlagen

De EPC waarde geeft aan hoe energiezuinig je woning is en kan je vinden op het energieprestatiecertificaat (EPC). Hoe lager de EPC waarde, hoe energiezuiniger je woning. Maar hoe kan je nu je EPC waarde verlagen? Wat zijn de voordelen van een lage EPC waarde? Wat is de ideale EPC waarde? En wat kost een EPC attest? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Hoe EPC waarde verlagen? 
Wat is goede EPC waarde?
Prijs EPC attest
Veelgestelde vragen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Waarom je EPC waarde verlagen?

De EPC waarde geeft een beeld van de energiezuinigheid van je woning. Hoe lager die score, hoe beter. Een lage EPC waarde betekent namelijk dat je woning energiezuinig is, wat ook gepaard gaat met minder energiekosten. Er zijn dan ook tal van goede redenen om je EPC waarde te verlagen:

  • Hogere waarde van woning bij verkoop of verhuur: een lagere EPC waarde zorgt ervoor dat je woning aantrekkelijker is voor potentiële kopers of verhuurders, en dat je dus sneller je woning kan verkopen of verhuren.
  • In orde met wetgeving: als je vandaag een woning wil verhuren of verkopen, ben je verplicht om over een EPC attest te beschikken. Bij verkoop van een woning moet dat EPC attest bovendien opgemaakt zijn in of na 2019.
  • Minder energiekosten: je EPC waarde verlagen doe je door je woning energiezuiniger te maken met isolatie, zonnepanelen… Deze maatregelen zorgen er dan uiteraard ook voor dat je energiekosten dalen en je je investering(en) terugverdient.
  • Hoger wooncomfort: door te investeren in energiemaatregelen stijgt ook je wooncomfort. Zo is de binnentemperatuur bv. constanter, voorkom je vochtproblemen, is er geen tocht in je woning…
  • Milieuvriendelijk: door je woning energiezuiniger te maken, maak je deze ook milieuvriendelijker. Je moet minder hard stoken om je woning te verwarmen, waardoor je minder CO2 uitstoot. Met zonnepanelen gebruik je bovendien ook je eigen groene energie.
  • EPC-labelpremie: als je verschillende renovatiewerken uitvoert om de EPC waarde van je woning te verlagen, maak je aanspraak op de EPC-labelpremie. Daardoor kan je de kosten voor je renovaties dus drukken en verdien je je investering nog sneller terug.

Benieuwd naar de EPC waarde van jouw woning? Neem dan contact op met een energiedeskundige. Deze kan aan de hand van een woninginspectie de EPC waarde bepalen en je adviseren over de aangewezen maatregelen om deze te verlagen. Vind een energiedeskundige in de buurt.

 

Hoe EPC waarde verlagen?

Een lage EPC waarde biedt heel wat voordelen. Maar hoe kan je je EPC waarde verlagen? De volgende maatregelen kunnen je EPC score alvast positief beïnvloeden:

 

1. Isolatie

EPC isolatie

Een goede isolatie van je woning is essentieel voor een lage EPC waarde. Het houdt de koude in de winter buiten en in de zomer binnen. Daardoor blijft je binnentemperatuur constanter en moet je minder je verwarming of airco inschakelen. Er zijn verschillende plekken waar isolatie een groot verschil kan maken:

  • Ramen en deuren: heb je in je woning veel ramen of deuren met nog enkel of gewoon dubbel glas? Dan is het sterk aangewezen om dit te vervangen door hoogrendementsglas en nieuwe isolerende profielen.
  • (Spouw)muren: ook de isolatie van muren speelt een belangrijke rol in je EPC waarde. Zo kan je door je buitenmuren te isoleren je EPC waarde behoorlijk verlagen. Een iets goedkopere manier om je woning energiezuiniger te maken is door spouwmuurisolatie te plaatsen of de oude isolatie ervan te vervangen.
  • Vloeren: vooral de benedenvloer van je woning kan zorgen voor warmteverlies. Daarom is het een goed idee om ook deze te isoleren. Dat kan langs boven en langs onder. De meest aangewezen methode hangt daarbij af van jouw situatie en budget.
  • Dak: ook het dak van je woning kan een sterke invloed hebben op de EPC waarde omdat veel warmte langs hier verloren kan gaan. Daken zijn vaak al geïsoleerd, maar de isolatie is vaak te dun of verouderd. Als dat het geval is, is het aangeraden om je dak opnieuw te isoleren.

 

2. Zonne-energie

EPC waarde zonnepanelen

Zonne-energie is belangrijk voor een energiezuinige woning en een lagere energiefactuur. Door zonnepanelen te plaatsen, wek je je eigen groene stroom op via zonlicht. Verder kan je ook een zonneboiler laten installeren om sanitair water in je woning te verwarmen met zonne-energie. Als je genoeg budget en ruimte hebt, is de combinatie van zonnepanelen en een zonneboiler het meest aangewezen. Zo kan je genieten van zowel sanitair warm water en stroom via je eigen opgewekte zonne-energie, met een lage EPC waarde als gevolg.

 

3. Verwarming

lucht-warmtepomp

Voor een lage EPC waarde is een energiezuinig verwarmingssysteem essentieel. Heb je nog een verwarmingssysteem op gas of mazout? Dan kan je beter overschakelen naar 1 van de onderstaande opties:

  • Warmtepomp: afhankelijk van het type haalt een warmtepomp warmte uit de lucht, de bodem of uit grondwater.  Die warmte gebruikt het dan om je woning op een milieuvriendelijke manier te verwarmen.
  • Hybride cv-ketel: dit is een combinatie van een gascondensatieketel en een warmtepomp. Met zo’n systeem kan je je radiatoren en leidingen gewoon behouden. Je verwarmt je woning het grootste deel van het jaar met de lucht-water warmtepomp, maar de gasketel kan bijspringen indien nodig.
  • Zonneboilercombi: met een zonneboiler kan je niet alleen je sanitair water, maar ook je woning verwarmen. Zo’n systeem werkt dan met groot voorraadvat voor zowel je cv-leidingen als je sanitaire waterleidingen. Let op: dit type verwarming combineer je best met vloerverwarming of lage temperatuurradiatoren.

Naast een nieuw verwarmingssysteem kan je ook nog enkele kleinere aanpassingen doorvoeren om de EPC waarde te verlagen. Installeer bijvoorbeeld een thermostaat of een regelaar voor je verwarmingsketel om de warmte en het verbruik in je woning beter te kunnen regelen en op te volgen.

 

4. Andere energiemaatregelen

EPC waarde verlagen ledlamp

Verder zijn er ook nog enkele kleine en grote maatregelen die je kan nemen voor EPC waarde verlagen. We zetten er nog een paar op een rij:

  • Ventilatiesysteem plaatsen: een goede ventilatie van je woning is erg belangrijk. Met een kwaliteitsvol ventilatiesysteem kan je je woning zowel in de winter als in de zomer uitgebreid verluchten zonder dat de binnentemperatuur verandert.
  • Led-lampen: als je nog oude gloeilampen of halogeenlampen in je woning hebt, kan je die best vervangen door led-lampen. Met een goede led-lamp kan je je energieverbruik sterk doen dalen.

 

TIP: combineer verschillende energiemaatregelen!

Er zijn dus heel wat renovaties die je kan uitvoeren om je EPC waarde te verlagen. De meest efficiënte manier om dat te doen, is door verschillende maatregelen te combineren. Zo kan je met de combinatie van goede isolatie en een recent verwarmingssysteem je EPC waarde al heel sterk verbeteren. Bovendien stijgt ook het bedrag van de EPC-labelpremie naarmate je meer renovatiewerken uitvoert.

Ontvang advies over de aangewezen renovaties! Om te weten welke renovatiewerken je best uitvoert, kan je eerst je EPC waarde laten bepalen en een EPC certificaat laten opmaken. Daarin staat wat voor jouw situatie de meest aangewezen manier is om je EPC waarde te verlagen. Vergelijk energiedeskundigen in jouw buurt.

 

Wat is een goede EPC waarde?

Hoe weet je nu of de EPC waarde van je woning laag genoeg is of niet? Op je EPC attest vind je 2 waarden die belangrijk zijn. Enerzijds krijg je een energiescore tussen 0 en 700. Hoe lager dat getal, hoe beter. Anderzijds vind je op het attest ook een energielabel. Die labels gaan van A+ tot F, waarbij A+ de beste EPC waarde weergeeft. Hieronder geven we een overzicht van de energiescores en -labels:

EPC labelEPC score
A+Minder dan 0 kWh/m² per jaar
ATussen 100 en 0 kWh/m² per jaar
BTussen 200 en 100 kWh/m² per jaar
CTussen 300 en 200 kWh/m² per jaar
DTussen 400 en 300 kWh/m² per jaar
ETussen 500 en 400 kWh/m² per jaar
FHoger dan 500 kWh/m² per jaar

TIP: laat de EPC waarde van je huis berekenen door een deskundige. Een energiedeskundige kan langskomen om je woning te inspecteren en op basis daarvan de EPC waarde te bepalen. Op die manier kan deze je ook adviseren over de meest aangewezen energiemaatregelen om je EPC waarde te verlagen en je woning energiezuiniger te maken. Ontvang advies op maat van een energiedeskundige.

 

 

epc waarde verlagen

 

Prijs EPC attest

De prijs om een EPC attest te laten opmaken bedraagt gemiddeld € 100 à 200 (excl. btw) en hangt af van een aantal factoren zoals het type woning, de locatie, de energiedeskundige die de keuring uitvoert… Je betaalt doorgaans 1 prijs voor zowel de EPC keuring als het EPC attest.

Ontvang je graag een prijs op maat van jouw woning? Via onze offerteservice kom je in contact met erkende energiedeskundigen in jouw buurt die de EPC waarde van je woning kunnen berekenen en een EPC kunnen opmaken.  Zo kan je ook verschillende prijzen, voorstellen, adviezen, werkwijzen… van deskundigen vergelijken. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

Druk de kosten voor je energiemaatregelen met de EPC labelpremie!

Als je verschillende renovaties uitvoert die de slechte EPC waarde van je woning verbeteren, maak je aanspraak op de EPC-labelpremie. Hoeveel deze premie bedraagt, hangt af van welke renovaties je precies uitvoert. Hoe beter de uiteindelijke EPC-waarde, hoe hoger het premiebedrag. Voorwaarden zijn dat je de renovaties uitvoert binnen een periode van 5 jaar en dat je woning voor de renovaties een label E of F had. In het geval van een appartement moet het originele EPC-label D, E of F zijn.

Meer info? Een energiedeskundige kan je verder adviseren over de mogelijke financiële voordelen. Deze bezorgt je na de renovaties ook een nieuw EPC certificaat waarmee je de EPC-labelpremie kan aanvragen. Start je aanvraag hier.

 

Veelgestelde vragen EPC waarde

Heb je nog vragen of wil je meer info? Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen over EPC waardes en hoe je die kan verlagen.



    • Op welke premies heb ik recht als ik mijn EPC waarde verlaag?

      Als je renovaties uitvoert om je woning energiezuinig te maken, zijn er verschillende premies waarop je aanspraak kan maken:

      • EPC labelpremie: als je woning een slechte EPC waarde heeft en je renovatiewerken uitvoert om deze te verbeteren, maak je aanspraak op de EPC-labelpremie. Hoe hoger de EPC-waarde na de renovaties, hoe hoger je premiebedrag.
      • Mijn VerbouwPremie: voor grotere werken zoals de plaatsing van isolatie, een zonneboiler of een warmtepomp kan je ook aanspraak maken op de Mijn VerbouwPremie. Het premiebedrag verschilt afhankelijk van de uitgevoerde werken. De Mijn verbouwPremie is cumuleerbaar met de EPC-labelpremie.
      • Renteloos renovatiekrediet: als je een woning koopt met een slechte EPC waarde en die binnen de 5 jaar grondig renoveert, dan kan je naast de hypothecaire lening ook een renovatiekrediet aangaan. De rente hierop wordt dan volledig terugbetaald.


    • Moet ik mijn EPC waarde opnieuw laten berekenen na een ingrijpende renovatie?
      Ja, wanneer je 1 of meerdere ingrijpende renovaties hebt uitgevoerd, is het belangrijk om de EPC waarde van je woning opnieuw te laten bepalen en een nieuw EPC attest aan te vragen. Alleen wanneer je een EPC van voor de renovatie(s) en een EPC van na de renovaties kan voorleggen, maak je aanspraak op de EPC-labelpremie. Bovendien zorgt een recent EPC attest met een betere EPC score er ook voor dat de waarde van je woning stijgt en dat je deze makkelijker kan verkopen.


    • Hoe kan een energiedeskundige mijn EPC waarde berekenen?

      Bij het berekenen van de EPC waarde houdt een energiedeskundige doorgaans rekening met 5 factoren:

      • Bouwjaar van de woning: oudere woningen hebben vaak een slechtere EPC score.
      • Soort woning: de EPC score kan verschillen naargelang het om een open bebouwing, halfopen bebouwing, rijhuis, appartement… gaat. Een open bebouwing heeft bv. meer gevels waarlangs energie verloren kan gaan dan een appartement of rijhuis.
      • Verwarmingsinstallatie: of je een verwarming hebt met gas, een elektrische verwarming, een warmtepomp… speelt ook een rol in de berekening van je EPC waarde.
      • Isolatie: woningen met goed geïsoleerde vloeren, daken, muren… zijn energiezuiniger en zullen dan ook resulteren in een betere EPC-waarde.
      • Zonne-energie: tot slot bepaalt ook de mate waarin je zelf groene energie opwekt de EPC waarde. Heb je bijvoorbeeld zonnepanelen? Of een zonneboiler? Dan zal dat ook leiden tot een lagere EPC-waarde.


    • Hoe vind ik een energiedeskundige voor de berekening van mijn EPC waarde?
      Enkel energiedeskundigen type A mogen een EPC keuring uitvoeren en een EPC attest opmaken. Om een geschikte energiedeskundige te vinden kan je best meerdere voorstellen vergelijken. Via onze offerteservice brengen we je in contact met max. 3 geschikte energiedeskundigen in jouw regio. Zo kan je prijzen vergelijken en een doordachte keuze maken. Vul daarom zeker het onderstaande offerteformulier in:

 

Vrijblijvend offertes ontvangen?

Wil je een EPC keuring, EPB keuring, energieaudit, ... laten uitvoeren? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 energiedeskundigen / keurders actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende energiedeskundigen & keurders